Z budovy odjížděly vlaky, teď se tam usazuje kultura

27. srpen 2014

Na plzeňském nádraží sídlí Moving Station - Hemžící se zastávka neboli centrum alternativní kultury Johan. Neodjíždí odtud vlaky do daleka, naopak těm, kteří místo oživují jde o to, aby zdaleka přitáhly zájemce o kulturní dění. V následujících měsících prostor projde rozsáhlou rekonstrukcí.

„Snažíme se měnit myšlení, zvyšovat zájem o věci kolem, prohlubovat zájem o svět, o místo, v němž žijeme. Snažíme se propojovat lidi a vychovávat prostřednictvím umění k umění. Naše záměry a projekty realizujeme v opuštěné budově Jižního nádraží, tzv. MOVING STATION,“ tak se prezentuje sociálně-kulturní centrum Johan na svém webu.

03194992.jpeg

Poblíž rušné křižovatky a vlakové zastávky Plzeň-Jižní předměstí proti sobě stojí dvě historické budovy. Jedna stále funguje k odbavování vlaků, druhá je léta nevyužívaná. Naštěstí ji objevilo občanské sdružení Johan.

Na podzim roku 2000 zahájilo centrum Johan záchranu a kulturně-sociální revitalizaci nádražní budovy. Začal vznikat Otevřený komunikační prostor Moving Station. Hlavním cílem projektu je vytvořit otevřený prostor pro alternativní umělecké počiny – tvůrčí dílny, festivaly, autorská představení, výstavy, performance, happeningy, koncerty. A zároveň prostor pro setkávání, konfrontaci a komunikaci mezi tvůrci, obory a druhy umělecké práce.

autoři: Milena M. Marešová , Petra Kosová
Spustit audio