Zachraňte Semafor! Jiří Suchý pořádá benefiční Koncert o čtyřech kapitolách

16. říjen 2015

Zakladatel a ředitel Semaforu, Jiří Suchý, se netají finančními potížemi, s nimiž se divadlo potýká. Příznivci této pražské scény se nabídli, že pomohou peněžitým darem, a tak se Jiří Suchý rozhodl uspořádat benefiční galakoncert. Veřejnou generálku Koncertu o čtyřech kapitolách můžete navštívit 16. října, premiéra je o den později.

Koncert o čtyřech kapitolách zahájí Jitka Molavcová písní Barbara song ze slavné Žebrácké opery Kurta Weilla a Bertolta Brechta. Jitka Molavcová a Jiří Suchý dlouho přemýšleli o tom, že si písně Kurta Weilla v Semaforu jednou zazpívají. Speciálně pro benefiční galakoncert Weillovy písně vybral a česky otextoval Jiří Suchý. V první kapitole večera zazní skladby z německého předválečného období Kurta Weilla, kdy spolu s Bertoltem Brechtem vytvořili hry Happy End, Vzestup a pád města Mahagony a také již zmiňovanou Žebráckou operu. O programu celého večera říká Jiří Suchý: „Dědici Bertolta Brechta nám určitou část textů neschválili, a tak jsme nedokázali pokrýt celý koncert, a tak mě napadlo, že do programu přidáme některé věci, které nás těšily, šansony nebo moje čerstvé texty na černošské spirituály.“

V prvních dvou částech večera budou pěvecky účinkovat Jiří Suchý společně s Jitkou Molavcovou. Na piano je doprovodí Jiří Svoboda, na kontrabas Vít Fiala. Z šansonového repertoáru večera považuje Jitka Molavcová za obzvlášť náročný šanson Kancelář: „Vlastně je to melodram, který pro mne napsal Jiří Suchý. Trvá téměř 9 minut, ale moc se na to těším, protože se liší od veškeré produkce, kterou v divadle vnímám.“

03252835.jpeg

Písně, které v Semaforu zazní poprvé …a naposledVe třetí části večera se k Jitce Molavcové a Jiřímu Suchému přidají další zpěvačky a hudebníci. Poslední kapitolu koncertu věnují americkému období Kurta Weilla. Na scéně Semaforu tak zazní písně z muzikálů Knickbocker Holiday, Lady In The Dark a One Touch of Venus.

České texty písní na hudbu Kurta Weilla z jeho německého předválečného období zazní v divadle Semafor poprvé a naposled, protože autorská práva reprízy neumožňují. S benefičními galakoncerty by ale v divadle chtěli pokračovat i nadále.

Spustit audio