Zločin a trest v česko-slovenském pojetí a novodobá Faidra, nepokorná kajícnice Uršula

29. únor 2016

Divadlo Husa na provázku uvedlo v premiéře své nejnovější představení Uršula inscenované podle dvou románů Rudolfa Slobody. Slovenské drama podle skutečné události ale nabízí i další pohled na lidské osudy. Režie představení se ujal Jan Antonín Pitínský.

Inscenace Uršula vznikla podle dvou románů Rudolfa Slobody - Uršula a Rubato. V první části se stejně jako ve stejnojmenné předloze rozehrává nešťastný osud hlavní hrdinky. Při hádce se svým manželem kvůli jeho nevěře dojde k souboji, ve kterém v sebeobraně Uršula prvního muže zabije. Druhá část pak podle dramaturgyně Simony Petrů reflektuje její vnitřní rozpoložení: „Rubato je jakýmsi vnitřním monologem Ušuly, která rekapituluje události, které se odehrály v první polovině.“ Motiv pak pokračuje, když se čtyřicetiletá Uršula znovu provdá, ale manžela podvede s nevlastním synem, „takže tam vlastně nastupuje takový motiv novodobé Faidry, která pro lásku k mladíkovi zničí i svého druhého manžela,“ dodává dramaturgyně.

Faidra na slovenský způsob a unikátní vyprávěníUvedení obou Slobodových děl je prvním pokusem o jejich dramatizaci: „Rudolf Sloboda je samozřejmě autor, který je na Slovensku považovaný za jednoho z nejvýznamnějších. U nás příliš známý není, ale myslím, že bychom touto inscenací chtěli mimo jiné i toto prolomit a autora i jeho typický vypravěčský styl přiblížit, protože i v tom slovenském vyprávěcím stylu je naprostým unikátem,“ říká dramaturgyně představení Simona Petrů. I když se hraje inscenace převážně v češtině, důležitým inscenačním prvkem je v tomto případě i slovenský jazyk.

Logo

Stejně jako je inscenace složená ze dvou Slobodových románů, je rozdělený i celý děj a také scénografie. Počáteční dojem slovenské dědiny například dotváří i velký holubník, který po celou dobu inscenace obývají živí holubi. Výtvarná stránka představení se ale v druhé polovině výrazně změní. Uršula nabízí pohled na osudy všech postav hned z několika úhlů. Celý příběh je navíc o to dojímavější, když si uvědomíte, že vznikl na základě skutečných událostí v životě jedné skutečné ženy.

autor: Helena Poláčková
Spustit audio