52. ročník Zlín Film Festu

25. květen 2012

V neděli 27. května začne 52. ročník Zlín Film Festivalu, akce zaměřené především na filmy pro děti a mládež. Jde o největší festival svého druhu na světě, který ochotně podává ruku obdobným – i nově vznikajícím – festivalům po celé zeměkouli.

Vedle soutěžních sekcí nabídne letos Zlín Film Festival například i sekci dokumentární, sekci Panoráma s filmy oceňovanými po světových festivalech a připomenuti budou Jiří Trnka a Zdeněk Liška. V rámci každoročního podrobného představení některé z národních kinematografií se letos dostalo na Irsko.

Festival potrvá do 3. června, slavnostní závěrečný ceremoniál se uskuteční v pátek 1. června, o den později zařadí Česká televize do svého vysílání jeho záznam. Za celoživotní přínos dětskému filmu bude na festivalu oceněn herec Jiří Lábus, další z cen, Grand Prix Zlín Film Festivalu, dostane kameraman František Němec a ocenění za lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina převezme režisér Matej Mináč. Po vlastech českých jezdí i tradiční festivalový kinematovlak; ten vyjel 15. května a do Zlína dorazí 30. května.

Spustit audio