Ohlédnutí za filmovým festivalem ve Zlíně

4. červen 2012

Dvaapadesátý ročník Zlín Film Festivalu je minulostí. V neděli 3. června ve Zlíně skončily poslední programy mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež.

Na úvod je třeba poznamenat, že se organizátoři důstojně vyrovnali s propadem rozpočtu. Ten byl oproti loňsku o třicet procent nižší.

Podle člena hlavní mezinárodní poroty pro hrané filmy Karla Janáka se čeští producenti bojí tuzemských projektů, jako potenciálních propadáků. Karel Janák ale připouští, že státní podpora nemůže konkurovat masivním investicím do amerických blockbusterů.

Čerstvý držitel festivalového Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež – herec Jiří Lábus je přesvědčený, že za ústupem ze slávy českého filmu je i nedostatek kvalitních autorů předloh a scénářů.

Přesto – zdá se – není vše ztraceno. Jednu z cen Zlín film festivalu obdržel i český snímek Modrý tygr; v nesoutěžní sekci pak přilákala stovky diváků i nová rodinná komedie Juraje Šajmoviče Tady hlídám já.

Zlatý střevíček mládežnické i hlavní poroty získal německo-irský snímek Smrt superhrdiny, v kategorii dětské tvorby to pak byl německý film Slavná pětka.

Mezi animovanými snímky zaujala společnou mezinárodní porotu dětí a dospělých japonská Povídka z přístavu. Z Evropských debutů pak byl nejlepší britský Divoký Bill.

autor: rv
Spustit audio