Alexandr Mitta natočil film o přátelství Chagala a Maleviče

12. leden 2015

Ruský režisér, scenárista a příležitostný herec Alexandr Mitta oslaví koncem letošního března 82. narozeniny, a přece stále točí. O jeho novince tematizující vitěbské přátelství dvou malířů píše ruský tisk.

Alexandr Mitta se narodil v roce 1933 v Moskvě, kde vystudoval architekturu v ateliéru světoznámého konstruktivisty Konstantina Melnikova, muže, jehož architektonická kariéra směla trvat jen deset let – pak se už napořád věnoval své další profesi, malířství.

Také díky této zkušenosti Alexandr Mitta po absolvování vysoké školy neodešel pracovat do projektové kanceláře, nýbrž do redakce satirického časopisu Krokodýl. Jako grafik a karikaturista. A v roce 1955 byl přijat na fakultu režie vysoké filmové školy VGIK, kde měl štěstí na další učitelskou osobnost - režiséra Michaila Romma. Absolvoval v osmadvaceti celovečerním filmem Můj přítel Kolka a pět let na to už o něm věděl filmový svět: za snímek Někdo zvoní, otevřete (podle scénáře dramatika Alexandra Volodina) získal Zlatého lva na MFF v Benátkách.

U nás byl populární další film režiséra Mitty; v roce 1969 jím započala jeho úspěšná spolupráce s dvojicí scenáristů Julij Dunskij a Valerij Frid. Hrdinou filmu Sviť, sviť má hvězdo byl mladý revolucionář Umremas (zkratka dobového hesla „Umění revolučním masám“), ve znamenitém provedení Olega Tabakova. Němou roli naivního malíře, inspirovanou Markem Chagalem, si s chutí zahrál další slavný herec – Oleg Jefremov. (Dramatizaci scénáře filmu Sviť, sviť má hvězdo u nás později uvedlo Divadlo na Vinohradech v režii Jaroslava Dudka - ty dvě úhlavní role ztělesnili Jaromír Hanzlík a Ilja Racek.)

Úspěšnou pohádku pro dospělé (Pověst o tom, jak car Petr oženil mouřenína) natočil Alexandr Mitta v roce 1976: do role mužného a citlivého mouřenína obsadil Vladimira Vysockého, hudbu k filmu napsal Alfréd Šnitke, stejně jako o tři roky později k prvnímu sovětskému katastrofickému snímku Posádka.

Loňská novinka s těžce přeložitelným názvem

V roce 2014, uvedla ruská distribuce dosud poslední film Alexandra Mitty s jednoznačným názvem Chagal – Malevič. Vlastně jde doslova o dvouznačnou jednoznačnost, protože Šagal Malevič v ruštině znamená doslova „kráčel Malevič“. Možná vás překvapí, že záhy po říjnové revoluci se Mark Chagal stal sovětským komisařem umění a Kazimir Malevič řídil Státní ústav pro výtvarnou kulturu.

Oba géniové avantgardy tehdy ze všech sil fandili revoluci – a právě období jejich vitebského přátelství je tématem nového Mittova filmu. Mitta použil některá historická fakta, k tomu si notně zafantazíroval a nakonec umožnil svým hrdinům zlehka se odrazit a poletovat nad zemí, popřípadě nečekaně zaplňovat prostor černými čtverci a podobně. Chagala hraje Leonid Bičevin, Maleviče Anatolij Bělyj.

Velká část natáčení probíhala ve Vitebsku, kde se Mark Chagal v roce 1887 narodil. Bělorusové filmařům dovolili postavit šišaté domky, kácející se ploty a nefunkční branky. A mezi tím se zvolna pase modrá koza a růžový kůň.

autor: jak
Spustit audio