Ano, tím, co děláme, chceme měnit svět, říká Mike Bonnano, polovina slavné americké dvojice mystifikátorů The Yes Men

26. říjen 2016

Vydávají se za mluvčí velkých korporací či významné politiky a jejich ústy pak napravují svět. Všechny oběti Bhópálské katastrofy budou odškodněny a území kompletně vyčištěno, to vše na náklady firmy, která je za nehodu zodpovědná, prohlásili například při dvacetiletém výročí největší známé průmyslové havárie. Mystifikují, média jim uvěří, zpráva se lavinově šíří a realitě nezbyde, než se přizpůsobit.

„Občas se nám něco nepovede, ale někdy naše akce opravdu vyústí v konkrétní změny – například v našem posledním filmu pracujeme s firmou Shell. Měli vrty za polárním kruhem a opravdu tam odtud nakonec odešli. Neříkám, že je to naše zásluha, ale rozhodně jsme k tomu přispěli,“ říká Mike Bonnano. Tedy vlastně Igor Vamos, jak zní jeho pravé jméno. Trochu výstřední, a tak si ho pro účely akcí dua The Yes Men změnil na Mika. I v Jihlavě mu na krku visí „falešná“ akreditace.

Nejčastější metodou, kterou Yesmeni, tedy Mike Bonnano a Andy Bichlbaum, vlastním jménem Jacque Servin, používají je „náprava totožnosti“. „Když jdete na nějaké jednání a oni vás tam představí jako toho nejdůležitějšího člověka v místnosti, ředitele firmy nebo významného státníka, lidé prostě nepochybují o tom, že jste to vy. Oni tomu prostě věří, dokonce, i když vás třeba už zahlídli někde v televizi, jak se vydáváte za někoho jiného. A nemusíte být ani dobrý herec,“ popisuje základ úspěchu své práce Mike Bonnano. „Takže naše metody jsou přenosné a použitelné kdekoliv na světě,“ dodává den předtím, než v Jihlavě povede svou master class.

Na čem Yesmeni aktuálně pracují, se prý nesmí prozrazovat. Tématem ale jsou americké volby. Takže až na obrazovky vstoupí vítězný kandidát, raději si ho - nebo ji – opravdu důkladně prohlédněte.

S duem The Yes Men se můžete seznámit ve třech filmech – Yesmeni (2003), Yesmeni opravují svět (2009) a Yesmeni se bouří (2014).

Čtěte také: Vltava uvádí rozhlasové dokumenty na MFDF Ji.hlavaJi.hlava - 5 dní a 310 dokumentů a experimentálních snímkůHlava Ji.hlavy Marek Hovorka: Český dokument je v období zlomu

Spustit audio