Bessonova Lucy: smysl nehledejte

12. srpen 2014

Plodný francouzský režisér Luc Besson premiéroval svůj akční sci-fi snímek Lucy. Film se odehrává na několika místech v Asii i v Evropě a v hlavní roli se představuje Scarlett Johanssonová.

Současné velké filmové blockbustery musí mít nějakou velkou vlastní filozofii o chodu světa, nebo aspoň musí vzbuzovat její zdání. Vývoj lidstva v souvislosti s využitím mozkové kapacity a multikulturnost jsou opěrné ideové pilíře filmu Lucy.

Luc Besson (1959) je francouzský scenárista, režisér a producent. U filmu začínal jako asistent, poté natáčel krátké filmy či reklamy. Debutoval celovečerním sci-fi Poslední bitva (Le Dernier combat, 1983). Prosadil se v žánru akčních filmů a thrillerů. Je autorem snímků jako Brutální Nikita (Nikita, 1990), Leon (Léon, 1994), Pátý element (Le Cinquième élément, 1997) či Angel-A (2005). Režíroval též sérii filmů pro děti o Arthurovi (2006–2010).

Luc Besson je autor filmů Brutální Nikita nebo Pátý element, abychom jmenovali jeho nejznámější. Ale hlavně je to řemeslný režisér, který se nad průměr vznese málokdy. Tentokrát si za hlavní představitelku titulní Lucy vybral Scarlett Johanssonovou, podle anket nejvíc sexy ženu světa. Je to Bessonův další pokus o „überženu“, kterou předhazuje brutálním protivníkům k nástrahám a publiku – hlavně mladému mužskému, pochopitelně – k adoraci.

Nadčlověkem se Lucy stává nešťastnou náhodou a nezaslouženě (v tomto bodě filozofie oproti zvyklostem poněkud absentuje). Drogoví dealeři jí totiž do těla zašijí balíček s novou supervýkonnou syntetickou drogou. A ten praskne. Způsobí to, že Lucy razantně roste percentuální využití mozkové kapacity. Stane se z ní člověk schopný myšlenkou ovládat okolní hmotu… A tady nastupuje ta „filozofie“.

Do hry vstupuje moudrý profesor, hraný Morganem Freemanem a vize světa, který za pomoci Lucy může dokráčet k maximálnímu využití našeho mozku (Lucy navíc odkazuje k nejstaršímu archeology objevenému exempláři našeho předka, australopitéka…). Že je to celé věcně blbost? Ale samozřejmě. Ostatně i mýtus o tom, že využíváme 10 procent kapacity svého mozku, je něco, čemu se vědci nejspíš jenom smějí.

03184541.jpeg

Film přináší multikulturní vizi

Snímek se odehrává na více místech světa, hlavně v Tchaj-peji a Paříži. Kromě černošské herecké Legendy Freemana, který hraje svůj obvyklý solidní standard, a blonďaté Johanssonové je tu například Egypťan Amr Waked v roli francouzského – etnicky arabského – policisty. Nedá mi to ironicky nekonstatovat, že na Asiaty v tomto multi-kulti mixu jaksi vyzbyly jenom role ve struktuře mafiánské bandy.

Ano, Lucy je letní komerční podívaná ve stylu „nechte mozek doma a dobře se bavte“. Říkám si ale, že zacílené nenáročné publikum bude stejně zklamané. Ne z toho, že by zobrazované nesmysly neměly dostatečně dynamickou, všežravou stylovou podobu, ale z toho, že Scarlett Johanssonová v roli zaťaté Lucy zůstává po dobu celého filmu oblečená. Hlasová role této herečky – s autorskými (režijními i hudebními) ambicemi a ne nezajímavou filmografií – v nedávném filmu Ona, kde také ztvárnila sci-fi prvek filmu, byla mnohem důstojnější.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio