Bránili Grodno i Polsko. Dokument o ruské invazi v roce 1939

6. červen 2014

Dokumentární snímek Grodno 1939 má připomenout události, ke kterým došlo právě ve městě Grodno. Hrdinsky totiž čelilo vpádu Rudé armády do Polska v roce 1939. Město, jehož dějiny se datují už od středověku, dnes leží v cípu Běloruska, nedaleko hranic s Polskem a Litvou. Před druhou světovou válkou bylo však polské a dodnes v něm žije početná polská menšina.

Město Grodno bylo už začátkem druhé světové války, tedy 1. září 1939 při německé invazi do Polska bombardováno. O pár dní později, konkrétně 17. září, udeřil i Sovětský svaz. Boje o město Grodno s Rudou armádou trvaly dva dny, od 20. do 22. září. Zahynulo tehdy 53 lidí, 161 dalších bylo zraněno a polská strana přišla o 19 tanků. Další ztráty je těžké vyčíslit, neboť podle historiků po dobití Grodna bylo Sověty zavražděno mnoho dalších lidí.

Uchvatitel osvoboditelem O událostech ve městě Grodno na začátku druhé světové války se však v Polsku málo ví, protože po válce byla Rudá armáda připomínána jen v roli osvoboditele. I proto se Nadace Joachima Lelewela, nesoucí jméno významného polského historika a polyglota ovládajícího 12 jazyků, rozhodla iniciovat dokumentární film, který by světu vše připomenul. Finance na něj sháněla prostřednictvím darů. A zjevně uspěla. Už nyní se mluví o tom, že na 30 minutový dokument naváže snímek celovečerní. Téma totiž zaujalo i profesionální producenty, konkrétně Passendorfer Production.

Povinnost bránit se za cenu smrtiDokument Grodno 1939 by měl podle listu Rzeczpospolita přijít polských kin 17. září letošního roku. Tedy v den, kdy si Poláci připomenou 75 let od sovětské invaze. Ve spolupráci se Svazem Poláků v Bělorusku a s pomocí archivních záběrů i rekonstruovaných událostí by měl snímek ukázat, co se onehdy v Grodnu odehrálo. Mimo jiné i příběh chlapce, který zahynul přivázaný k sovětskému tanku. Jak uvedl scenárista filmu, lidé v Grodnu nebyli hrdinové, alespoň se tak necítili, ale do jejich města vtrhnul nepřítel, a tak cítili povinnost se bránit. A do své obrany dali vše.

autoři: Milena M. Marešová , Dagmar Langová
Spustit audio