Česká kina rozzáří méně známé hvězdy severského filmu

1. říjen 2014

Severský filmový podzim bude probíhat od 1. do 31. října 2014. Přehlídku skandinávských filmů zahajuje v Praze kino Lucerna, v Brně kino Art. Poté se festival přesune do dalších dvanácti měst republiky.

Snímky ze Švédska, Finska, Dánska, Norska a Islandu, ale především takové, které by se do běžné tuzemské distribuce nedostaly, naplňují program festivalu. „Česká distribuce se zatím stále omezuje na osvědčená jména,“ objasňuje Lenka Bazinková, „takže mimo ni zůstává mnoho zajímavých titulů, stačí, když si uvědomíme, že se ve Skandinávii natočí kolem sta filmů ročně.“

Ochutnávka z programuFilm LFO, který přehlídku zahajuje, uvidí zdejší diváci dříve, než vyšel ve Švédsku, kde vznikl, na běžných nosičích. Jedná se o příběh samotářského radioamatéra Roberta trávícího většinu času nevinným experimentováním ve sklepě svého domu. Jedné noci ale objeví zvláštní frekvenci, která umožňuje ovládat lidskou mysl. Následuje šílená série čím dál zvrácenějších manipulací s lidmi v sousedství. Pomocí frekvence je schopný ovládat ostatní, dokáže ale udržet kontrolu nad sebou samým?

Filmem, který doporučuje další organizátorka přehlídky, Jana Stránská, je dánský snímek Experiment: Píše se rok 1951 a zdravotní sestra Gert byla právě jmenována ředitelkou zvláštního státního dětského domova v Grónsku. V domově žije šestnáct pečlivě vybraných dětí, které se právě vrátily domů po roce života v Dánsku. Mají stát malými Dány, mají být vzorem pro grónskou komunitu. Jejich kořeny jsou ale silnější. Film je inspirován skutečnými událostmi.

03218972.jpeg

Že severská kinematografie není jen ponurá, dokazuje například snímek Třídní sraz 2, dánský film z roku 2014: Druhý díl bláznivé komedie Třídní sraz z roku 2011. Thomas, Andreas, Niels a Torben jsou znovu na scéně. Chystá se Thomasova rozlučka se svobodou. Striptérky i klokaní kostým pro budoucího ženicha jsou přichystány, ale pánové nějak nejsou ve své kůži. Thomas neustále googluje neexistující ohlasy na své nové album, Andrease deprimují nikdy nekončící neúspěchy u žen, Niels se právě dozvěděl o nevěře své ženy s Torbenem a Torben během rozlučky tiše umře na záchodě.

Přehlídka začíná v Praze a Brně a postupně se přesune do Hostivic, Chocně, Chrastavy, Jeseníku, Jičína, Ostravy, Plzně, Ústí nad Labem, Teplic, Veselí nad Moravou a Zlína. Posledním městem budou Litoměřice, kde přehlídka skončí.

Spustit audio