Champs-Élysées Film Festival šarmantně přizdobil slavnou ulici

17. červen 2015

Jednou za rok se pařížská Avenue des Champs Elysées promění v dějiště filmového festivalu. Jeho organizátoři tak chtějí vrátit této nejslavnější ulici Paříže zašlou slávu doby, kdy tam byl jeden kinosál vedle druhého.

Programová ředitelka Champs-Élysées Film Festivalu Sophie Dulac akci představuje: „Jedná se už o čtvrtý ročník festivalu konaného na Champs Élysées v osmi vybraných kinech. A to jak artových, nezávislých, tak velkých multikinech. Jednotlivé sály se zaměřují na rozličný program, zařazujeme předpremiéry, velké klasiky, retrospektivy, master class, dlouhometrážní i krátkometrážní filmy, máme ale i program pro děti - během jednoho týdne představujeme na sto filmů.“

Důležité je zmínit, že se jedná o francouzsko-americký festival zaměřující pozornost na nezávislou americkou tvorbu, na niž v běžné distribuci divák jen těžko narazí. „Udělali jsme výběr osmi nezávislých filmů,“ pokračuje programová ředitelka: „které tady uvádíme v soutěžní kategorii. O vítězi festivalu rozhoduje publikum a hlasuje podle oblíbenosti. A protože se jedná skutečně o ojedinělé snímky, lidé často navštíví všechny soutěžní, aby viděli celou selekci, a pak o nich hlasují.“

03410534.jpeg

6 Years, Stinking Heaven, Cartel Land, Welcome to LeithSamozřejmě festival má své předsedající, prezidentku a prezidenta. Může se jednat o jednoho zástupce ze Spojených států a jednoho z Francie. Sice nerozhodují o vítězi, ale účastní se projekcí nebo konferencí. Letos je prezidentem herec Jeremy Irons a za francouzskou stranu je to herečka Émilie Dequenne. Oba jsou čestní předsedající, navštěvují projekce, doporučují filmy a mohou se sejít a diskutovat s veřejností.

Kromě nových filmů, také retrospektivyJde o snímky, které jsou často k vidění v televizi, ale ne tak často na velkém plátně v kině. To je už docela neobvyklé. Stejně tak festivalová přehlídka zahrnuje starší snímky, jako je třeba Občan Kane. Festival se věnuje i dětem, master class například nabízí setkání s Alanem Parkerem. Nově jsou na přehlídce i konference. „Rozhodli jsme se zaměřit na jedno americké město a prostřednictvím filmu ho představit. Letos je jím Detroit. Takže uvádíme Robocopa, Gran Torino Clinta Eastwooda nebo dokumentární snímek Detropia. Lidé se často zajímají o města prostřednictvím filmů. A otevřené konference jim umožňují, aby o tom mohli diskutovat s tvůrci,“ vysvětluje Sophie Dulac.

03410533.jpeg

Soutěžní sekce nabízí hrané filmy i dokumenty, snímky celovečerní i krátkometrážní

„Protože jsem i distributorkou, vím, jak těžké je uspět s dokumentárním filmem v klasické kinodistribuci. A přitom vznikají tak skvělé nezávislé dokumenty. My na festivalu uvádíme Cartel Land, který, domnívám se, bude aspirovat na Oscara a který bohužel ve Francii nemá distributora. Druhým je skvělý snímek Welcome to Leith. Oba filmy vystihují americké společnost takovou, jaká je a to v jiných snímcích jen tak neuvidíme, uzavírá programová ředitelka festivalu Sophie Dulac.

Spustit audio