Co přináší čas? Helena Třeštíková o tom točí filmy a svoji metodu popisuje v knize

5. listopad 2015

Tvůrčí metodu respektované české dokumentaristky Heleny Třeštíkové představuje kniha nazvaná stroze, ale výstižně: Časosoběrný dokumentární film. Shrnuje mnohaleté zkušenosti s filmovým záznamem pořízeným v dlouhém časovém úseku.

Autorka precizně popisuje východiska, fáze přípravy a realizaci časosběrných dokumentů, jimž se věnuje nejdéle a nejsoustavněji nejen v České republice, ale i v kontextu světové kinematografie. Součástí knihy původně zamýšlené jako skripta jsou dva komentované scénáře realizovaných filmů René (2008) a Soukromý vesmír (2011). Spoluautorem knihy je režisérčin manžel Michael Třeštík.

V jedinečné metodě drží Helena Třeštíková světové prvenstvíKritiku i filmové fanoušky zaujala Helena Třeštíková právě svými časosběrnými filmy. Na mnohých z nich pracovala přes deset let. „Leccos jsem při té práci zažila,“ hodnotí svoji cestu k dokumentům a ke knize autorka, „dělala jsem si poznámky vlastně celou dobu, co dokumenty vznikaly, a tak mi připadalo nosné je do knihy zařadit, byť jsou to třeba konkrétní popisy, ale snažila jsem se při nich být upřímná i sebekritická.“ Její televizní Manželské etudy nebo filmy René, Soukromý vesmír, Katka, Mallory a Marcela byly ceněny na prestižních festivalech. Helena Třeštíková je taky držitelkou evropské filmové ceny (tzv. evropského Oscara).

03212380.jpeg

Na otázku, proč Helenu Třeštíkovou zaujala právě metoda časoměrného dokumentu, režisérka odpovídá: „Asi to rezonovalo s mými tendencemi, které jsem měla odjakživa, že jsem si psala deníky a pořád něco zaznamenávala, a právě mě zajímal čas a to, co přináší, jaké posuny, což jsem posléze propojila s filmem. Bylo to lehce intuitivní, ale opravdu jsem se v tom ´našla´.“

Spustit audio