Díky vytrvalé péči dědictví němého filmu stále promlouvá

7. duben 2015

Francouzský vizionář Charles Pathé založil první filmovou společnost na světě. Dnes se o jeho odkaz stará rodinný klan Jérôma Saydoux, díky němuž byla ustavena Nadace spravující dědictví a v jihovýchodní části Paříže, ve 13. obvodu, ho zpřístupňující veřejnosti.

Dominique Erenfrid, programová ředitelka o prostorách i poslán í nadace říká: „Budova nadace se otevřela před půl rokem, v září 2014. Autorem stavby je italský světoznámý architekt Renzo Piano, který tady v Paříži postavil také Centre Pompidou.

Vize zakladatele je platná i po více než sto letechSamotná Nadace Jérôme Seydoux - Pathé existuje od roku 2006 a jejím hlavním posláním je ochrana, správa, archivace i zpřístupnění veřejnosti odkazu a pozůstalosti po produkční a distribuční společnosti Pathé, této nejstarší filmové společnosti na světě. A to od jejího vzniku na konci 19. století.

03355489.jpeg

To koresponduje, jak dodává Dominique Erenfrid s počátkem kinematografie v roce 1896. Společnost Pathé odkoupil v roce 1990 Jérôme Seydoux. Veškerý majetek a dědictví, které má velkou historickou hodnotu, bylo dobře seřazeno, zarchivováno, ale bohužel nemělo stálou budovu a dostatečné prostory.

Vše pro vědu i studium je k dispoziciCenný obsah přibližuje programová ředitelka takto: „Nadace vlastní a spravuje historické dokumenty společnosti Pathé. Od roku 2006 zpřístupnila všechny dokumenty vědeckým, archivním, nebo studijním potřebám. Budova, v níž našla Nadace své sídlo, vyhovovala především tím, že v ní původně sídlilo divadlo a pak i kino, které spolupracovalo se společností Pathé. Emblematická je původní fasáda, která jediná z budovy zůstala a která vznikla podle Rodinova návrhu.“

03355491.jpeg

Požitek za šest euroV prostorách Nadace se pořádají výstavy i filmové projekce. Zakoupením vstupenky na němý film, která stojí 6 euro a padesát centů, může návštěvník kromě projekce vidět dočasnou výstavu i stálou expozici sto padesáti kamer a projektorů. Kolekce zahrnuje jak profesionální tak klasické kamery a projektory společnosti Pathé. V době vzniku kinematografie patřil Charles Pathé společně s Léonem Gaumontem k vizionářům, kteří se stali průkopníky ve filmařském průmyslu. Charles Pathé se kromě výroby kamer, projektorů a filmového materiálu začal věnovat i samotné produkci a distribuci filmů a výrobě takových kamer, aby si každý mohl natočit svůj film doma.

Šestipatrová budova Pathé zahrnuje dvě patra archivů, kde se nacházejí veškeré dokumentace spojené se společností. Samotné filmy ale na místě nejsou, pouze fotografie, kostýmy, scénáře, časopisy, smlouvy a to všechno od vzniku společnosti.

Spustit audio