Do mihotavého příšeří sálů pražských kin zve výstava v Muzeu hlavního města Prahy

7. duben 2016

Atmosféru potemnělých míst s vrzajícími řadami dřevěných sedadel, do kterých pozdně příchozí směruje paní uvaděčka za pomocí baterky, evokuje expozice nazvaná Pražské biografy s podtitulem Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů.

V říjnu 2016 uplyne 120 let od doby, kdy byl v Praze představen českému publiku zcela nový technický vynález - kinematograf. Pohyblivé obrazy promítané na bílé plátno si nebývale rychle získaly pozornost diváků a jejich řady se v průběhu několika desítiletí rozrostly na miliony. A právě fenoménu pražských biografů, od jejich úplných začátků na konci 19. století až po nedávnou minulost, je věnována výstava realizovaná ve dvou sálech hlavní budovy Muzea hlavního města Prahy od dubna 2016 do února roku 2017.

03603448.jpeg

Ze sbírkových předmětů můžete vidět například promítací přístroje z dob počátku kinematografie, historické snímky, filmové plakáty, dobové plány a adresáře. Cílem organizátorů je mimo jiné také utvoření představy o počtu a lokalitách mnohdy svérázných či unikátních kinosálů od jejich vzniku po začátku 20. století až po jejich ústup před mnohasálovými unifikovanými komplexy v nedávné době.

Součástí bude i bohatý doprovodný program v podobě filmových projekcí a komentovaných vycházek za slavnými i zapomenutými pražskými biografy.

Součástí výstavy bude i funkční biograf, z jehož dřevěných dobových sedadel budou návštěvníci-diváci sledovat filmy experimentálně a umělecky dokumentující Prahu, především snímky Otakara Vávry Světlo proniká tmou (1931) a Žijeme v Praze (1934) a Alexandra Hackenschmieda Bezúčelná procházka (1930).

Spustit audio