Dokumentární film o M. R. Štefánikovi

26. červen 2013

Štefánik. Příběh hrdiny. Tak zní název čtyřdílného dokumentárního filmu o slovenském astronomovi, politikovi a generálovi francouzské armády Milanu Rastislavovi Štefánikovi.

Dokument na základě 12letého archivního výzkumu připravuje bývalý slovenský ministr obrany Pavol Kanis. Informace ze Štefánikova života hledal ve Slovenském národním archivu v Bratislavě, kde je značná část fotografií či dokumentů o Štefánikovi. Bádal i v archivu rodiny konstruktéra Caproniho v Římě i v archivech v České republice.

„Mým cílem je dát odpověď na otázku, jak to bylo a ukázat historicky pravdivě v patřičné hierarchii toho dějinného procesu roli Štefánika. Ta role byla obrovská, protože on mnohé věci postihl dříve než jiní, když zemřel, tak toto jakoby vypadlo z jeho obrazu. Ale Štefánik skutečně byl v mnoha věcech průkopníkem. Nenásledoval, ale spíše vytyčovat horizonty a cíle,“ tvrdí Pavel Kanis. Pozitivem filmu je, že nabourává tradovanou teorii, hypotézu o údajné sebevraždě Štefánika, resp. jeho sestřelení. Na základě nových faktů přichází k závěru, že pád letadla Caproni byla tragická nehoda zapříčiněna špatnými povětrnostními podmínkami.

Pavol Kanis má momentálně dokončen první díl a čtvrtý díl. Celý cyklus by měl být hotov příští rok na jaře.

autor: mst
Spustit audio