Domek výběrčího mýtného v Argentině propojený s Šanghají

27. leden 2015

Prahu navštívil významný ruský filmový dokumentarista Viktor Kossakovsky. Osobně uvedl českou premiéru svého snímku Ať žijí protinožci! a vedl mistrovskou dílnu se studenty.

Ať žijí protinožci! - tak se jmenuje celovečerní dokument Viktora Kossakovského, který měl nedávno českou premiéru. V pražském kině Světozor ji režisér osobně uvedl. Se svým snímkem přitom už slavil úspěchy na mnoha festivalech včetně toho benátského, který tento snímek zahajoval.

V dokumentu tvůrce filmově propojuje protilehlá místa na zeměkouli, například Šanghaj s Argentinou nebo Chile s Ruskem. I přes všechny rozdíly tu nachází překvapivě hodně podobností. Ve filmu je málo dialogů, zato důležitá je jeho obrazová a zvuková složka.

03302433.jpeg

Najít místa přímo naproti soběVictor Kossakovsky pro svůj nový film našel několik míst položených na protilehlých stranách zeměkoule a vydal se po stopách protinožců. Oficiální anonce filmu nabízí příklad: „V Entre Rios v Argentině toho moc nenajdete, jen malý most a domek výběrčích mýtného, na protilehlé straně planety ovšem stojí gigantická Šanghaj. Chatka pastevce ovcí v chilské Patagonii leží „naproti“ usedlosti u Bajkalu. Na novozélandské pláži uvízla velryba, zatímco v španělských horách se k loužím ve skále stahuje hmyz a tuhnoucí černá láva na Havaji má stejnou strukturu jako kůže botswanského slona.“

Mistr poetického dokumentuSám umělec o svém pojetí říká: „Není to cestopis. Podle mého názoru je to film o toleranci, o tom, že lidé jsou různí a je zapotřebí je přijmout takové, jací jsou. Mohou být jiní, mít jiné názory, jiný způsob života, ale existují, jsou pro život důležití všichni stejně. Možná žijí na druhém konci světa, ale rozhodně mají právo na svoji existenci.“

03302434.jpeg
Spustit audio