Festival francouzského filmu přiváží předpremiéry i poctu Juliette Binoche

19. listopad 2014

K českým divákům přichází nová várka zajímavých francouzských filmů. 17. ročník festivalu nabídne osm nových francouzských filmů, které budou uvedeny v předpremiéře, nebo retrospektivu režiséra Benoît Jacquota.

Festival francouzských filmů představí bohatou kinematografii země, kde se točí na 250 snímků ročně a která je známá výraznou podporou filmařům. Akce začíná dnes a organizátorům se podařilo sestavit silnou kolekci děl, které bodovaly na nejrůznějších festivalech a přijede i několik zajímavých hostů.

Francouzské velvyslanectví v České republice, Francouzský institut v Praze a společnost Unifrance pořádají na podzim tradiční Festival francouzského filmu. Do Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy přijedou díky němu novinky z Cannes. Například nejnovější snímek bratří Dardennů Dva dny, jedna noc, dál program nabízí detektivní příběh Láska je dokonalý zločin režisérské dvojice Arnauda a Jean-Marie Larrieuových nebo životopisný film Violette režiséra Martina Provosta. Předpremiérová sekce festivalu obsahuje také nejnovější film francouzského režiséra Benoîta Jacquota Tři srdce, který byl uveden v hlavní soutěži letošního festivalu v Benátkách.

Festival se koná od 19. do 26. 11. v pražském multikině CineStar Anděl, v Kině 35 Francouzského institutu, v pražské Lucerně a Světozoru, v brněnské Scale, českobudějovické Kotvě, v královéhradeckém Biu Centram a ostravském Minikinu.

Další francouzské filmové novinky, které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Tyto snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce nabídne například režijní počin francouzského herce Mathieua Amalrika Modrý pokoj na námět stejnojmenné literární předlohy Georgese Simenona, dále pak fikci Guillauma Niclouxe Únos Michela Houellebecqa či hořkou komedii Dehet a peří režiséra Pascala Rabaté, která byla uvedena letos v hlavní soutěži karlovarského festivalu.

Retrospektiva i dárek k padesátinám

U příležitosti předpremiérového uvedení nového filmu režiséra Benoît Jacquota připravil Festival francouzského filmu průřez tvorbou tohoto umělce. Benoît Jacquot natočil během své dosavadní kariéry 21 celovečerních filmů, nespočet televizních dokumentů věnovaných osobnostem uměleckého světa, 6 televizních filmů a v neposlední řadě má na svém kontě i několik operních adaptací. V rámci Cyklu Benoît Jacquot festival uvede sedm celovečerních snímků tohoto tvůrce.

V rámci festivalového uvedení nového filmu Oliviera Assayse Sils Maria, v němž hraje Juliette Binoche a u příležitosti hereččina životního jubilea uvádí Festival francouzského filmu vybrané celovečerní snímky, ve kterých ztvárnila hlavní roli (Husar na střeše, Věrná kopie, Ony, Camille Claudel 1915). Tyto filmy pak doplní celovečerní dokument o Juliette Binoche, který natočila její sestra režisérka Marion Stalens.

V sekci Filmové hity diváci uvidí francouzské snímky uvedené do české distribuce v roce 2013/2014, které již nejsou v běžné programaci kin, například Sbohem jazyku Jeana-Luca Godarda, který letos získal Cenu poroty v Cannes, Je muž, který je vysoký, štastný? – Animovanou konverzaci s Noamem Chomskym v režii Michela Gondryho, také poslední titul Luca Bessona Lucy a především tituly pro děti jako je Bella a Sebastián, Kráska a zvíře či Mikulášovy patálie na prázdninách.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio