Festival íránských filmů nabízí zajímavé snímky i setkání s íránskými tvůrci

7. leden 2014

Festival íránských filmů si pomalu, ale jistě hledá své místo v pravidelném kulturním kalendáři Prahy. Své projekce nabídne v kinech Světozor a Bio Oko od středy 8. až do neděle 12. ledna.

Letošní téma zní Írán jiným pohledem. Jak říká dramaturgyně festivalu Alena Siroňová, pořadatelé se snažili vybrat ty nejlepší filmy posledních dvou let, které natočila mladá generace íránských filmařů.

Hlavní důraz je kladen na filmy celovečerní. Jedním ze snímků, které podle Aleny Siroňové rozhodně stojí za to vidět, je film Beze mne založený na hře Skleněný zvěřinec Tennesseeho Williamse. Režisér Bahram Tavakkoli v něm vyobrazuje zdánlivě nekonečný boj chudé rodiny o přežití v drsné teheránské čtvrti.

Další dvě sekce představí filmy krátkometrážní a dokumentární (například o povstáních, která vedla k revoluci v roce 1978).

03036528.jpeg

Všechny filmy jsou promítány v původním znění s anglickými a českými titulky. „Jsou to filmy krásné a i tóny perského jazyka jsou velmi příjemné,“ usmívá se Alena Siroňová.

Celkem je filmů více než 20 a sedm z nich se utká v soutěži o Cenu poroty. V mezinárodní porotě zasedají zástupci České republiky (Eva Zaoralová a Zuzana Kříhová), Španělska (Diego Fandos) a Íránu (Mani Haghighi). Možnost udělit vlastní cenu budou mít opět i diváci.

Přichystán je také doprovodný program. Například Perská noc nabídne v sobotu 11. ledna v baru 360° ochutnávku perského života na pražský způsob.

autoři: Tomáš Pilát , Helena Petáková
Spustit audio