Filmový režisér Jiří Svoboda slaví sedmdesátiny

28. duben 2015

Režiséru Jiřímu Svobodovi patřil včerejší večer na filmovém Finále v Plzni. Festival mu k sedmdesátinám uspořádal poctu. V jejím rámci představil i knihu Schůzky se stíny Jiřího Svobody, kterou tvoří obsáhlý rozhovor s režisérem a několik příspěvků jeho přátel a spolupracovníků.

Narozen 5. května 1945 v Kladně

Narodil se do rodiny notáře a profesorky jazyků. Jeho dědeček Dr. Ing. Leopold Procházka byl uznávaným autorem knih o buddhismu a prezidentem Evropského buddhistického kongresu. Jiří Svoboda byl v roce 1963 přijat na divadelní režii na DAMU, odkud byl záhy vyloučen na základě napsání dopisu poukazujícího na nedostatek svobody tisku. V letech 1966-1971 studoval režii na FAMU.

03340433.jpeg

V roce 1975 natočil povídku Rukojmí z filmu Motiv pro vraždu. Na poli celovečerního filmu debutoval psychologickým snímkem Zrcadlo pro Kristýnu. Mezi jeho nejznámější díla patří filmy Dívka s mušlí, Zánik samoty Berhof a Skalpel, prosím. V letech 1975-1990 byl členem KSČ, od roku 1990 do června 1993, kdy rezignoval na všechny politické funkce i členství ve straně, členem a předsedou KSČM. Pracoval v dabingu, pro televizi natočil několik dokumentů a snímek Udělení milosti se zamítá. Do kin právě vstupuje jeho film Sametoví vrazi.

Další program Finále Plzeň

Připomeňme, že 29. dubna pokračují projekce ve zrekonstruovaných interiérech architekta Adolfa Loose a v soutěži celovečerních filmů se představí například film Odborný dohled nad východem slunce režiséra Pavla Göbla. Marie Doležalová pak bude večer číst ze svého internetového blogu Kafe a cigárko.

Spustit audio