Filmový život Karla Reisze

2. říjen 2012

V ostravském Minikině měl v pondělí 24. září premiéru dokumentární film režisérky Petry Všelichové „Karel Reisz. Ten filmový život“, věnovaný životním i profesním osudům režiséra a producenta Karla Reisze, jednoho ze zakladatelů a vůdčích osobností Anglické nové vlny a Free Cinema.

Karel Reisz, od jehož smrti letos uplyne deset let, se narodil v roce 1926 v Ostravě, v rodině židovského právníka. Před koncentračním táborem ho zachránil, stejně jako dalších téměř 700 židovských dětí, Nicholas Winton, který v roce 1939 vypravil z tehdejšího Československa několik vlaků do Spojeného Království. Ačkoli je Karel Reisz v zahraničí velmi známou osobností světové kinematografie, ve své vlasti zůstává téměř neznámý. A právě proto se tvůrci dokumentárního snímku rozhodli mu vzdát hold.

Dokumentární film „Karel Reisz. Ten filmový život“ vstupuje do kin 4. října. Kromě vzpomínek členů jeho rodiny a kolegů z filmové branže v něm nechybí ani ukázky ze snímků, které Karel Reisz režíroval nebo produkoval: V sobotu večer, v neděli ráno, Ten sportovní život, Francouzova milenka a řady dalších.

Spustit audio