Fresh Film Fest začíná, nabídne režijní prvotiny

16. září 2014

Hned šest debutů se utká v hlavní soutěži jedenáctého ročníku Fresh Film Festu. Většina promítaných snímků bude od filmařů do čtyřiceti let. Přehlídka se koná v pražských kinech Světozor, Bio OKO a 35 mm, což je sál Francouzského institutu.

Fresh Film Fest je mezinárodní soutěžní filmový festival, zaměřující se především na debutovou a studentskou tvorbu. V pěti dnech představuje festival každoročně širokou přehlídku současné debutové a školní filmové produkce a hostí řadu profesionálních produktů a vzdělávacích programů. Organizátoři letos vybírali z 1 200 přihlášených filmů, přednost dávali zajímavým osobním výpovědím a filmařským experimentům.

Krásné nové světy

Tak se jmenuje letošní hlavní sekce, která se snaží zachytit, jak moderní technologie, nová média a vizuální efekty mění film, kino, filmovou řeč, vyprávění i společnost. „Také letos představujeme veřejnosti ne zcela známého tvůrce, jenž stojí mimo hlavní proud, ale jehož tvorba měla nebo má výrazný vliv na řadu dnes již renomovaných kolegů. Je jím americký režisér James Benning,“ říká dramaturg festivalu Michal Hogenauer.

Z Benningovy filmografie budou promítnuty dva snímky: dokument Ruhr plný znepokojivých obrazů z německého Porúří a Easy Rider 2012, přepracování stejnojmenného filmu Dennise Hoppera z roku 1969, kde Benning projíždí Spojenými státy a zachycuje obrazové scenérie původních lokalit. Benningův tvůrčí vztah s režisérem Richardem Linklaterem zachycuje dokument Dvouhra: James Benning a Richard Linklater.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio