Hosty Festivalu japonského filmu budou Věra Čáslavská, Dominik Hašek a Pavel Šporcl

22. leden 2014

Ve středu 22. ledna večer začíná Festival japonského filmu a kultury Eigasai. Vedle filmů nabídne i zajímavý doprovodný program. Zahájení a většina projekcí proběhne v pražském kině Lucerna.

Festival potrvá do úterka 28. ledna. Vedle řady vynikajících filmů nabídne i japonské divadlo, hudební happening s bubny, dílny tradičních japonských výtvarných disciplín či trénink bojových umění nindžů.

Ředitel festivalu Robin Šóen Heřman si pochvaluje poměrně velký zájem českých diváků o festival a japonské filmy obecně a dodává: „Trošičku zneužíváme toho, že ten zájem je, a pro naše diváky se snažíme připravovat čím dál sofistikovanější programy.“

Letošní dramaturgie se nese ve znamení věty „Vykročme vstříc nepravděpodobnému“ a promítané snímky se zabývají mimořádnými schopnostmi lidí. Pořadatelé byli k této volbě inspirování výročím tokijské olympiády a fenoménem japonských bojovníků, kteří zdánlivě překonávají hranice fyzikálně možného.

Na festival přijede Dominátor i Květ tokijské olympiády

Festival navštíví několik hostů, které bychom normálně v oblasti filmu nehledali. „Když se řekne olympiáda a Japonsko, starší generace si představí Tokio a Věru Čáslavskou a mladší generace Nagano a Dominika Haška.“ Oba zmínění sportovci budou čestnými hosty festivalu a k vidění bude i japonský dokument Tokijská olympiáda, který má ve své středové části záznam legendárního výstupu Věry Čáslavské na kladině.

02580362.jpeg

V Japonsku má sport podobné poslání jako hudba, dalším z hostů bude proto houslový virtuos Pavel Šporcl, který si už v japonských koncertních sálech dokázal získat velice dobré jméno.

Robin Šóen Heřman upozorňuje také na to, že v Japonsku bývá uváděno víc domácích filmů než zahraničních. Například za loňský rok tam bylo natočeno okolo 400 filmů, což je dlouhodobý průměr. Zdá se tedy, že bez ohledu na recesi se filmovému průmyslu v Japonsku stále daří.

autoři: Tomáš Pilát , Helena Petáková
Spustit audio