Jak žijí Češi ve světě? Odpověď najdete v dokumentu České kořeny ve Vancouveru

18. srpen 2015

Životem českých komunit na různých místech světa se zabývají dokumenty, za kterými stojí Mezinárodní český klub. Po Švédsku, Švýcarsku a rakouské Vídni se filmový štáb tentokrát vydal na jihozápad Kanady - do provincie Britská Kolumbie, konkrétně do Vancouveru a Victorie.

Proč právě Kanada a její západní část? Záměr vysvětluje produkce v tiskové zprávě: „Produkce zaměřením čtvrtého dílu vyslyšela volání českých krajanů zpoza oceánu, kteří měli možnost shlédnout předchozí tři ´evropské´ díly - České kořeny ve Švédsku, ve Švýcarsku a v rakouské Vídni. Čím se emigrace do Kanady, podmínky pro ni a přizpůsobení se tamní společnosti liší od té evropské? Ve čtvrtém pokračování se pokusíme najít odpověď.

Jak Češi v tomto nejvzdálenějším koutě Kanady zpětně hodnotí své rozhodnutí začít nový život v cizí zemi? Čím žijí dnes, co v Kanadě dokázali, co našli a co ztratili? Jaký vztah k zemi svých rodičů mají jejich potomci? Fenomén politické emigrace se ve světě stále vrací a aktuální je i v současnosti.“

03452751.jpeg

Odvaha odejít, úspěch prosadit seTaké jednotliví protagonisté dokumentu jsou nějak „svázáni“ s dřívější politickou situací a totalitním režimem někdejšího Československa. „Češi obecně mají v zahraničí dobrou pověst v tom, jak se dokážou přizpůsobit nové zemi,“ sděluje své poznatky koordinátorka projektu Martina Fialková, „a jak se dokážou uplatnit. Úspěšný je z nich v podstatě každý, kdo v nové zemi najde možnost uplatnění, dokáže tam uživit svoji rodinu. Nemusí pak být nikterak výjimečnou osobností, ale už jenom to, že museli začínat nový život bez prostředků, to samo o sobě je velký úspěch.“

Natáčení Českých kořenů v Kanadě zrealizoval tříčlenný filmový tým Tomáš Kubák (KAM Studio, Kyjov, kamera, režie, střih), Martina Fialková (Mezinárodní český klub, Praha, produkce, rozhovory, výběr hudby), Hana Toupalová (dobrovolnice, Hradec Králové, technická pomoc). Tým Českých kořenů se 8. července 2015 vrátil po 19denní práci v hlavním městě Britské Kolumbie Victorii a jejím okolí. Po následném zpracování vznikne opět přibližně 60minutový dokument, který snad opět odvysílá, zřejmě na jaře příštího roku, Česká televize.

Spustit audio