Jan Švankmajer a Jaromír Kallista chystají svůj poslední film

1. červenec 2014

Producent filmů Jaromír Kallista získal Mimořádnou cenu Andreje Stankoviče. Při té příležitosti poodhalil námět posledního snímku, který chystají s Janem Švankmajerem.

Producent Jaromír Kallista bývá nejčastěji spojován s filmy Jana Švankmajera. Spolupracuje s ním přes třicet let. Na společném kontě mají oba pánové například filmy Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti nebo Otesánek. Kallista ale spolupracoval třeba i s Antonínem Mášou nebo Evaldem Schormem. Významné je i jeho působení pro Laternu Magicu.

O filmové novince prozrazuje: „Máme připravený poslední film Hmyz, ke kterému Jan Švankmajer napsal scénář už začátkem 70. let. K realizaci zatím nedošlo, protože film děláme dva, tři roky – nenatočíme ho za 14 dní. Bude to částečně hraný a částečně animovaný film na motivy bratří Čapků, jak ochotníci na venkovském divadle připravují zkoušku druhého jednání dramatu.“

Cena za věrnost kvalitě

Jaromír Kallista byl oceněn za svou nezištnou, trpělivou a vytrvalou pomoc dílům, která by jinak vznikala jen těžko. V tuzemských podmínkách se stal jedním z nejdůležitějších a průkopnických hledačů cest k nezávislé produkci. Cenu převzal i za to, že ani v době pragmatických ohledů a ryze finančních motivací nerezignoval na umělecké kvality, o čemž svědčí i jeho dlouholetá pedagogická práce na pražské FAMU.

Cena Andreje „Nikolaje“ Stankoviče navazuje na tradici Cen samozvanců, které po tři roky uděloval básník a kritik Stankovič mimořádnému, avšak mainstreamovými filmovými médii povětšinou přehlíženému počinu v kinematografii. Cenu od něho získali režiséři Jan Němec, Radim Špaček a Karel Vachek. Po Stankovičově úmrtí se v roce 2002 skupina Samozvanců rozhodla na protest proti bulvarizaci českého kulturního prostředí v této tradici pokračovat. V uplynulých letech se tak laureáty stali například Zuzana Piussi, Karel Vachek, Tereza Reichová, Martin Kohout, Miroslav Štěpánek, Václav Mergl, Jana Ševčíková a Miroslav Bambušek.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio