Ji.hlava - slavnost autorského dokumentárního filmu a největší událost svého druhu ve střední a východní Evropě

25. říjen 2016

Jubilejní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě začne v úterý 25. a potrvá do soboty 29. října. Nabídne přes tři stovky snímků, dalších bezmála 30 uvede doprovodná sekce Dokument ČT. Většina filmů v soutěžních sekcích u nás bude k vidění ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře.

Akci zahájí dokument Petry Nesvačilové Zákon Helena o policistce Heleně Kahnové, Berdychově gangu a obecně o českém podsvětí. Spolu s dvanácti dalšími českými dokumenty bude soutěžit o cenu v sekci Česká radost. V dalších sekcích bude představeno současné Turecko, 16 snímků bude soutěžit v sekci Opus Bonum o titul nejlepší světový dokument a velká plocha bude dána filmům a filmařům z Islandu.

„Celý festival je pro nás artefaktem, který s hravostí vybízí k promýšlení světa z nejrůznějších perspektiv. Nepřejímáme běžné festivalové modely ani rutinní pragmatismus při dramatugické koncepci festivalu. Ji.hlava vzdává hold odvaze a risku,“ uvádějí organizátoři jihlavského festivalu.

Čtěte také: Rozhlasové dokumenty na MFDF Ji.hlava

Už šestnáctým rokem je tak důležitou součástí ji.hlavského festivalu Industry program určený právě filmovým profesionálům. Projekt Emerging Producers představuje nastupující generaci evropských producentů. Inspirační fórum je platformou pro setkávání s výraznými osobnostmi a hledání nových témat a pohledů na současnost. Festival Identity propojuje festivalové pořadatele a dramaturgy ze všech částí světa. Význam experimentálního filmu ve festivalovém programu podtrhuje Konference Fascinace představující možnosti distribuce experimentálních snímků napříč kontinenty. Kromě toho každoročně zveme na MFF do Karlových Varů na panel Docu Talents tvůrce ze střední a východní Evropy a dáváme jim možnost zde vůbec poprvé představit svá dokončovaná díla.

03730735.jpeg

V neposlední řadě organizuje MFDF Ji.hlava soutěžní výstavu Nejlepších festivalových plakátů, množství Masterclasses a dalších industry aktivit. Tradiční součástí festivalu je i trh East Silver, který nabízí přehled nejnovější tvorby zemí střední a východní Evropy, a workshop Ex Oriente Film. Obě tyto součásti programu pro profesionály jsou pořádány Institutem dokumentárního filmu (www.dokweb.net) ve spolupráci s MFDF Ji.hlava.

03730737.jpeg

Základem festivalového programu je sedm soutěží: Opus bonum je soutěžní sekcí světových dokumentů objevných svými tématy i filmovou řečí,Mezi moři uvádí pozoruhodné snímky ze zemí střední a východní Evropy,Česká radost zpřehledňuje nejnovější domácí tvorbu,První světla jsou průřezovou sekcí debutových filmů uvedených zároveň ve světové, středo- a východoevropské či české soutěži MFDF Ji.hlava,sekce Fascinace věnuje pozornost vyhraněné podobě dokumentárního filmu - světovému experimentálnímu dokumentu,sekce Exprmntl.cz je soutěžní přehlídka nejnovějších českých experimentálních filmů,Krátká radost nabízí výběr nejlepších evropských krátkých filmů.

Další programové sekce představují aktuální dění na české i zahraniční dokumentární scéně, Reality.tv se zaměřuje na neobvyklé televizní reality show, sekce Doc-fi zkoumá hranice mezi dokumentem a fikcí, na četných Masterclasses hovoří tvůrci s diváky o principech své práce, Průhledné bytosti jsou retrospektivními profily významných filmařů.

Spustit audio