Jižní Afrika má diamanty, jižní Čechy zase vltavíny. O jejich hledačích vznikl film

8. září 2016

Zloději zelených koní jsou příběhem o hledání štěstí, ale i o tom, že minulosti neutečeš. Film, vstupující 8. září do kin, natočil Dan Wlodarczyk podle knihy Jiřího Hájíčka.

Vášeň i zdroj obživy, to je pro některé hledání vltavínů, což se stalo inspirací pro literární předlohu nového českého filmu. Zloději zelených koní jsou příběhem dvou hledačů vzácných „přírodních skel“. Spor mezi nimi vyvolá nález obzvláště cenného kousku, o který se pohádají. Postupně vyplouvají na povrch i další doposud skrytá tajemství jejich vztahu. A protože jde o vltavíny, nemůže se tenhle příběh odehrávat jinde, než v jižních Čechách, jak potvrzuje i režisér Dan Wlodarczyk: „Na 20 dní jsme odjeli do jižních Čech, točili jsme na reálných nalezištích, to znamená v okolí Trhových Svinů i přímo v Jindřichově Hradci, kde žije filmový hrdina.“ Scénář je podle režiséra napsaný volně na motivy knihy Jiřího Hájíčka. Děj románu rozprostřený do deseti let 1988 až 1998 redukovali filmaři do období několika měsíců v současnosti: „Ta kniha je hodně lyrická a spíš popisuje pocity hrdinů, zatímco my jsme ukazovali reálné věci a motivy,“ srovnává Dan Wlodarczyk.

03700424.jpeg

V hlavních rolích hledačů vltavínů se ve filmu Zloději zelených koní se objevují Pavel Liška a Marek Adamczyk. Zásadní byl podíl kameramana filmu Richarda Řeřichy.

Že nejde o čistý filmový přepis, potvrzuje i Jiří Hájíček: „Ten příběh je jiný, než v románu, trochu se změnily i postavy. Řekl bych, že je to na námět mého románu, ale není to v žádném případě nějaká věrná adaptace.“ Ztracených scén a motivů spisovatel samozřejmě želel: „Občas mě mrzelo, že některé opravdu nosné scény se z románu do filmu nedostaly, ale je to filmařský projekt, takže to respektuji.“ O samotném námětu Jiří Hájíček říká: „Je to opravdu specifická látka, charakteristická výhradně pro jihočeskou lokalitu. Já jsem si myslel, že třeba už to téma trochu zapadlo, o tom jsem přemýšlel, když mě filmaři informovali, že budou děj transponovat z 80. let minulého století do současnosti, ale zjistil jsem, že je to pořád živé a s hledáním a těžbou mají pořád tamní obce problémy a je kolem toho pořád dostatek dramatických příběhů.“

Spustit audio