„Mám rád slova, ale ona popisují svět, který tu už není“

30. říjen 2014

Americký dokumentarista, režisér Godfrey Reggio, autor slavné „Quatsi trilogie“ převzal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě Cenu za přínos světové kinematografii.

Ve svých filmech ukazuje vztahy mezi lidmi, přírodou, technologiemi a urbanismem. Jeho snímky Koyaanisquatsi, Powaqquatsi a Naqoyquatsi jsou známé i u nás, vloni k nim přibyl ještě celovečerní snímek Visitors. Jde o filmy, které beze slov ukazují svět a životní prostředí, které si sami ničíme. „Film je ideální k tomu,“ říká umělec o svém pojetí, „abychom řešili závažná témata beze slov. Myslím, že slova už dnes nepopisují svět, ve kterém žijeme, ale ten, který tu už není. Což neznamená, že bych neměl rád slova, naopak, mám pro ně velkou vášeň, ale myslím, že slova jsou dnes ve stavu určitého ponížení.“

Godfrey Reggio se narodil v roce 1940 v New Orleans a vyrůstal na jihozápadě Louisiany, kde se ve čtrnácti letech přidal k řádu Křesťanských bratrů. V přísně mnišské výchově dospíval a studoval. V průběhu šedesátých let a na počátku let sedmdesátých se Reggio podílel na založení několika charitativních organizací. Ve středu jeho zájmu však nebyla jen charita a sociální práce, ale také rozvoj umění a komunitního života. Zakrátko také zavrhl život duchovního a rozhodl se definitivně věnovat filmu.

V roce 1975 začal pracovat na svém prvním filmovém díle Koyaanisqatsi. Po sedmi letech vznikl meditativní dokument, k němuž složil Philip Glass (stejně jako k dalším snímkům G. Reggia). Název filmu pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a dal by se volně přeložit jako „nevyvážený život“. V roce 1988 vznikl druhý film Powaqqatsi, „život v proměnách“.

V roce 2002 Godfrey Reggio završil svou „Qatsi trilogii“ uvedením snímku Naqoyqatsi, „život jako boj“, vizualizaci depresivní vize o vládě moderních technologií nad lidstvem. „Ano, současný stav světa mi připadá pesimistický,“ shrnuje Godfrey Reggio, „přestože já sám pesimista nejsem.“

Spustit audio