Méliès ztracený, nalezený, promítaný

13. říjen 2016

Do Národního filmového archivu dorazil unikátní dar - snímek Georgese Mélièse nazvaný Soutěž eskamotérů z roku 1904. Tento film byl dosud nezvěstný a málokdo doufal, že se ještě někdy objeví. Českému archivu ho donesl soukromý sběratel.

Soutěž eskamotérů přibude ke kolekci jedenadvaceti filmů Georgese Mélièse, které Národní filmový archiv uchovává. Sám Méliès natočil mezi léty 1896 a 1913 více než 500 snímků, dochovalo se jich kolem dvou stovek. První možnost vidět nově objevený film bude 25. října večer v archivním kinu Národního filmového archivu Ponrepo v Praze.

V kotouči, který Národní filmový archiv získal, byly tři filmy slepené dohromady. Identifikace některých z nich byla složitější, ale u snímku Soutěž eskamotérů doposud považovaného za ztracený, to bylo jinak. Restaurátorka archivu Jeanne Pommeau věděla prakticky hned, o jak významný objev jde. Ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant zařazuje objev Mélièsova filmu do kontextu světových objevů i do kontextu sbírek českého archivu: „Tím, že Méliès je opravdu zakladatelská osobnost světové kinematografie, tak objev, byť jednoho jediného okénka z jeho filmu by byl významný, a nám se podařilo najít film takřka celý jeden z jeho neznámých filmů. To je podobné, jako kdyby se našla neznámá kresba Leonarda da Vinciho, tak by to bylo také považováno za významné obohacení evropského kulturního dědictví. Národní filmový archiv má velmi rozsáhlé sbírky filmové i nefilmové. Mezi těmi filmovými máme celovečerní hrané, filmy dokumentární, zpravodajské, animované. A kolekce Georgese Mélièse patří k těm nejcennějším. Objev tohoto filmu patřícího do počátku 20. století, je unikátní. Tehdy ještě nebyla filmová představení úplně standardizovaná, takže Méliès sám ty filmy uváděl, bylo to spíš představení na pomezí živé performance a filmové projekce."

03723477.jpeg

Objevený film je velmi krátký a podle Michala Breganta dnes poměrně obtížně prezentovatelný: „Ale z hlediska archivnictví a hlavně mezinárodní komunity archivnické má tento objev poměrně velký význam, protože se už desítky let Mélièsovo dílo považuje za uzavřené. Čili náš objev je příspěvkem k mezinárodnímu poznání díla Georgese Mélièse.“

Spustit audio