Navštivte „Mekku dokumentárního filmu“. Začne 19. ročník MFDF Ji.hlava

26. říjen 2015

Jihlavský festival je pravidelně konfrontací českého a světového dokumentu. Potěšitelné je, že ten český se rozhodně neztratí. Ukazuje jak zajímavá témata, tak i neotřelé filmařské postupy. Mezinárodní festival dokumentárního filmu potrvá od 27. října do 1. listopadu.

A organizátoři akce se vždycky snaží vymyslet i nějakou tu festivalovou perličku. Letos se jim to povedlo už u hlavního tématu festivalu: Věčnost. Vysvětluje to zakladatel a ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka: „Dlouho jsme hledali cestu, jak věčnost filmově uchopit, až jsme se rozhodli pro speciální sekci s názvem Český pohřeb. V ní se pokusíme vybrat významné pohřby českých myslitelů od začátku 20. století.“

Radiodokument Českého rozhlasuSilné české zastoupení bude mít i sekce Radiodokument. Pořádá ji Český rozhlas. Rozhlasové dokumenty budou v Jihlavě ke slyšení od 29. do 31. října. Tereza Hronová představí svůj dokument Zažila jsem zemětřesení v Nepálu, Dalibor Zíta pořad Balkánská cesta - po proudu uprchlíků do Evropy. Představí se i koprodukční nebo zahraniční rozhlasové dokumenty. A v sobotu 31. října bude na programu workshop na téma Jak se ptát? Rozhovor jako spolupráce. Vystoupí na něm zahraniční i čeští lektoři, za ty české Jiří Slavičínský. A do debaty se bude samozřejmě moci zapojit i veřejnost.

03499171.jpeg

Experiment České radostiČeské experimenty budou soutěžit v sekci Experimentl.cz. A samozřejmě ani letos nebude v Jihlavě chybět jedna ze stěžejních soutěžních sekcí - Česká radost, v níž se sešlo 15 nových českých dokumentů.

Spustit audio