Okno do Evropy: ruský filmový festival

11. srpen 2014

Přehlídka novinek ruské kinematografie „Okno do Evropy“ probíhá v těchto dnes v ruském Vyborgu. Z programu cituje Jana Klusáková.

Vyborg, kdysi švédské město, dnes s osmdesáti tisíci obyvateli, leží na severozápadě Ruska ve Vyborském zálivu Baltského moře 130 kilometrů od Petrohradu a necelých 40 kilometrů od hranice s Finskem. Od pátku osmého do pátku patnáctého srpna se ve Vyborgu koná 22. filmový festival Okno do Evropy, přehlídka novinek ruské kinematografie.

Dále čerpáme z článku Larisy Maljukovové z deníku Novaja gazeta. Publikum je už tradičně zapojeno do činnosti festivalu; zasedání poroty jsou veřejná, zúčastňují se jich jak novináři, tak diváci. V řadě mistrovských kursů se mohou zájemci setkat s režiséry, jako je Karen Šachnazarov, Michail Kalik, Krzysztof Zanussi a další osobnosti. Zahajovalo se filmem Renata Davleťjarova Smradi - syrovým a přece sentimentálním retrem o výrostcích sedmdesátých let.

Do hlavní soutěže se přihlásilo 13 snímků

Je mezi nimi i drama Maxima Gorkého Na dně. Režisér Vladimir Kott umístil hrdiny této sociální tragédie na současné smetiště; střet pravdy a lži končí předpovědí zítřka bez naděje na záchranu. Roman Šaljapin v produkční společnosti Valerije Todorovského vytvořil vlastní verzi románu Fjodora Dostojevského Běsi – minimalistický nízkonákladový experiment, místy šaškárna, připouští vážný pohled na ruské dějiny.

Devět dní a jedno ráno režisérky Věry Storoževové líčí několik dní, které bývalá chovanka děcáku stráví ve městě svého dětství. Dnes je to topmodelka, které se ve Francii zastesklo po vůni domova. Hlavní událostí festivalu má být světová premiéra novinky Krzysztofa Zanussiho Cizí tělo; natáčení probíhalo v Itálii, v Polsku a v Rusku. Jádrem konfliktu je věčný rozpor mezi vnějším úspěchem a utajovaným duchovním životem. Režisér Zanussi o tom říká: „Úspěšní lidé u moci vyznávají novou morálku, morálku velkých korporací a hromady peněz. Zapomněli na to, že naše civilizace je založena na deseti přikázáních, vycházejících z židovsko-křesťanské tradice, na které stojí svět. Že existujeme jen díky takovým pojmům, jako je svědomí, čestnost a čistota.“

Koprodukce – program zítřka

Pod tímto názvem se ve Vyborgu koná diskuse u kulatého stolu. Producent festivalu Gevorg Nersisjan předpokládá, že ruský film se na evropském trhu uplatní především díky koprodukcím. Jednou z nich je kriminálka Filippe Martinéze Viktor. Titulní roli gangstera v důchodu vytvořila hvězda světového filmu s ruským občanstvím - Gerard Depardieu.

Závěrečným filmem festivalu Okno do Evropy bude ekranizace Turgeněvova Měsíce na vsi (režie Věra Glagolevová). Film nazvala Dvě ženy a do role Rakitina se jí podařilo získat slavného Brita Ralpha Fiennese, který si udělal ve svém nabitém kalendáři čas na čtyřměsíční natáčení v Rusku. Začal se dokonce rusky učit, aby mohl číst Turgeněva v originále; aby se podle slov tohoto ruského klasika „pokusil vykutat city, které nás pozvedají od země“.

Syn ruské disidentky 21. 8. otevře pražskou výstavu

03183563.jpeg

Na celý srpen přijel z Paříže do Prahy Jaroslav Gorbaněvský, jeden ze dvou synů ruské disidentky a jedné z osmi demonstrantů proti okupaci Československa v srpnu 1968. Výtvarník Jaroslav Gorbaněvský připravuje v Praze výstavu „1968 až 2014 – Zvěčněná paměť“, která bude zahájena ve čtvrtek 21. srpna v 18 hodin v Artinbox gallery, Perlová 3, Praha 1 a potrvá do 28. srpna.

Spustit audio