Pátý ročník přehlídky Art Brut Film se věnuje fenoménu Gugging

31. březen 2016

V Arcidiecézním muzeu v Olomouci se koná festival filmové tvorby ve stylu art brut či outsider art, tedy rozumem nekorigovaného, spontánního umění. Pořadatelé letos promítnou čtyři dokumentární filmy o muzeu v rakouském Guggingu a umělcích, kteří jsou spjatí s tímto světoznámým uměleckým centrem.

Art Brut Centrum v rakouské obci Maria Gugging, zrekonstruovaná budova s úctyhodným výstavním prostorem 1300 metrů čtverečních, je výsledkem unikátního experimentu, u jehož zrodu a průběhu stál rakouský psychiatr Leo Navratil. Počátky příběhu muzea a umělců z Guggingu spadají do roku 1950, kdy Navratil nechal po svém studijním pobytu v Londýně své blízké, ale i pacienty záměrně vytvářet kresby pro experimentální účely.

03598526.jpeg

Umělci z Guggingu se dnes podle Pavla Konečného z olomouckého Arcidiecézního muzea řadí mezi světoznámé a sběrateli i galeristy obdivované a vyhledávané tvůrce. Jejich práce viděli například návštěvníci Collection de l'art brut v Lausanne, ve vídeňském Muzeu 20. století, v Los Angeles County Museum Art, ale i v Národní galerii v Praze a v dalších světových galeriích a muzeích.

autor: bam
Spustit audio