Petr Zelenka chce nabourat národní mýty o Mnichovu

4. srpen 2014

Autor Knoflíkářů, Roku ďábla a Příběhů obyčejného šílenství se po šesti letech vrací k filmu. Snímek Ztraceni v Mnichově kombinující realitu s fikcí má do kin přijít v průběhu roku 2015.

V Praze se objevuje devadesátiletý papoušek Edouarda Daladiéra, francouzského ministerského předsedy, který v roce 1938 podepsal takzvanou Mnichovskou dohodu. Únos papouška roztočí kolotoč událostí mezinárodního významu. To je výchozí bod nového filmu Petra Zelenky.

Snímek Ztraceni v Mnichově podle režiséra spojí několik žánrů: „První tři minuty budou zpracovány jako dokumentární mikrofilm, dalších čtyřicet minut hraný film a závěrečných padesát minut hraný dokument. Představte si čtyřicet minut Knoflíkářů, padesát minut Roku ďábla a před tím vším tři minuty archivních záběrů a máte to,“ podotkl Zelenka.

Filmová novinka vzniká v produkci Davida Ondříčka a společnosti Lucky Man Films, koproducentem je Česká televize. Jde o první spolupráci dvou úspěšných filmařů od jejich diváckého hitu Samotáři z roku 2000, který natočil režisér Ondříček podle Zelenkova scénáře.

Dva roky se marně snažili získat koprodukci z Německa nebo Francie. „I tato naše zkušenost se ve filmu odrazí,“ slibuje Petr Zelenka, který do hlavních rolí obsadil Martina Myšičku, Václava Koptu, Marka Taclíka a Janu Plodkovou.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio