Piknik před plátnem letního kina v La Villette

5. srpen 2014

Pařížská čtvrť La Villette je známá hlavně díky vědeckým a hudebním institucím. Najdete tam museum vědy a techniky i muzeum hudby. Podle návrhu architekta Jeana Nouvela tam vzniká obří budova francouzské filharmonie. V létě ale do této části Paříže míří hlavně milovníci filmu. Přijíždějí před soumrakem, protože právě začalo promítat letní kino.

Jedná se o čtyřiadvacátý ročník Letního kina v pařížské čtvrti La Villette. Filmové projekce začaly tak trochu z nutnosti, protože v létě byly kulturní sezóny v Paříži pozastavené.

Filmy pro mládež, těm každý rozumí„Krok za krokem,“ jak vysvětluje dramaturgyně Sandrine Le Guen, „se přehlídka pomalu zvětšovala. Diváci si zvykli chodit na projekce a promítání v Parku de La Villette dnes probíhá za ohromného zájmu publika prakticky každý rok. Vždycky vybíráme nějaké společné téma filmů, které promítáme. Letos se věnujeme snímkům zaměřeným na mládež. Je to tématika, která je dost obsáhlá a vlastně se nás všech týkala nebo týká, protože jsme přece všichni byli adolescenti. Navíc se většinou jedná o filmy současné.“

Vybere si každý Jedním z prvních filmů, které se v parku La Villette promítaly, byl francouzský snímek Camille redouble. „Snažíme se vybírat filmy,“ pokračuje dramaturgyně festivalu, „které osloví skoro každého. Od filmově náročných diváků, pro něž je třeba snímek Lolita od Stanleyho Kubricka. Chodí sem ale také diváci, kteří si u filmu chtějí jen odpočinout a pobavit. Třeba letos promítáme Výkřik 4, kdy očekáváme velkou návštěvnost. Nebo Moonrise Kingdom Wese Andersona. Zařazujeme ale snímky hodně intimní a každoročně se věnujeme i dokumentární tvorbě. Letos je to italský snímek Džakomovo léto (L'été de Giacomo).“

03179899.jpeg

Původně měla přehlídka tři čtyři projekce. Dnes, po dobu pěti týdnů, můžete v La Villette vidět pětadvacet projekcí. Na každou z nich přijde až 6 tisíc lidí. Rekordní se ale stala projekce Pulp Fiction v roce 2005, kdy se před plátnem vměstnal šestnácti tisícový dav.

Projekční plátno na vodě Projekční plátno je 32 metrů dlouhé a 18 metrů vysoké a bylo vytvořené speciálně pro tyhle venkovní projekce. Plátno je nafukovací, základna stojí na vodě. Plátno se nafoukne tak za deset minut, a je největší svého druhu. Promítají se jak digitální snímky, tak i klasické pětatřicítky. Projekce je venku, lidé u toho piknikují, i zvuk tedy musí být na výjimečné úrovni.

Vlastní filmová produkce Loni se podařilo obohatit projekce o krátkometrážní předfilmy. Přehlídka tak není pouhým venkovním promítáním, ale vzniká zde vlastní filmová produkce. „Oslovujeme mladé umělkyně a umělce,“ říká Sandrine Le Guen, „kteří pro nás vytvoří krátkometrážní snímky na danou tématiku. Nemusí to být filmaři. Letos jsme třeba oslovili mladou fotografku Marion Poussier, která se ve své práci věnuje právě mládeži. Pro tento rok pro nás vytvořila 17 krátkých filmů.“

Letos se v Parku La Villette promítají snímky Michela Gondryho, Sofie Coppolové, Kena Loache, Cédrica Klapische nebo Briana de Palmy. A to až do 24. srpna. Všechny projekce jsou samozřejmě zdarma.

Spustit audio