První virtuální kinosál v Polsku má Kino Praha

26. září 2014

Vůbec první virtuální kinosál v Polsku otevřelo v září varšavské Kino Praha. Poláci v něm mohou zhlédnout filmy zadarmo a přitom zcela legálně.

Novinky, umění i provokaceA to podle polských médií díky spolupráci kina s internetovým serverem YouTube, společností Independent Digital a distributory Aurora Films a Vivarto. Nejde přitom o velmi staré, archivní a v televizích několikrát odvysílané snímky. V nabídce jsou relativně nové filmové hity. Nechybí ani velmi kontroverzní snímky anebo naopak umělecká tvorba, filmy, které sklízely ceny na prestižních festivalech v Cannes, v Berlíně anebo v Benátkách.

Celý svět v kiněVirtuální sál Kina Praha si zakládá na tom, že promítá filmy z celého světa. Sekce jsou rozděleny například na kinematografii německou, skandinávskou, americkou, italskou, ale i českou. Snímky jsou převážně s titulky nebo s tlumočníkem. Samozřejmě i kvůli tomu, že v repertoáru jsou také filmy pro děti a mládež.

Každý čtvrtek premiéraPlánem je, aby v tomto virtuálním sále bylo ke zhlédnutí kolem 170 snímků. Nyní se postupně plní a na každý čtvrtek se chystá premiéra nového titulu. A že v opravdovém sále ubudou diváci? Toho se ve varšavském Kině Praha nebojí. Naopak předpokládají, že snímky na internetu přilákají do skutečného, kamenného kina. Přece jen, velké plátno nikdy nemůže být nahrazeno počítačovým monitorem.

Filmům „prodlužují život“Další důvod, který přiměl Kino Praha otevřít virtuální kinosál, spočívá v tom, že filmů je dnes hodně. Promítány jsou jen pár týdnů. Některé totiž nelze připomínat tradiční cestou. Internet tak dává možnost vidět snímky, které by už jinak nebyly divákům dostupné. Jednoduše řečeno, virtuální sál de facto prodlouží životnost filmů.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio