Psalo se po holešovických zdech: „Nechte zpívat Mišíka,“ Jitka Němcová tak nazvala svůj dokument

6. září 2016

Stál za vznikem například skupin The Matadors, Blue Effect nebo ETC..., je autorem proslulých písní Stříhali dohola malého chlapečka, Slunečný hrob či Variace na renesanční téma. Vladimír Mišík oslaví příští rok 70. narozeniny, už nyní mu k nim vzniká dokumentární film.

Právě k blížícímu se životnímu jubileu připravuje režisérka Jitka Němcová dokumentární film a jak podotýká, při práci se setkala jednak se vstřícností protagonisty snímku a zároveň má k dispozici nečekaně velké množství archivních materiálů. Obojího chce pro svůj film maximálně využít. Dokument se bude jmenovat Nechte zpívat Mišíka. Název odkazuje k nápisům na holešovických zdech, které se tu objevovaly poté, co v někdejším Československu měl Vladimír Mišík zakázáno vystupovat. Jitka Němcová se dokument snažila pojmout divácky zajímavě, například i s hranými vsuvkami, v nichž budou sice hudebníci hrát sami sebe, ale podle režisérky se svých „rolí“ ujali s humorem: „Uchopili jsme to celé s nadsázkou, nebo spíš jsme do toho vložili větší poezii. Chci tam zachovat celé skladby, aby nebyly rozstříhané, a také proto, že hudba je pro nás nejdůležitější.“

Pro příznivce hudby Vladimíra Mišíka dva termíny jeho nejbližších koncertů. V sobotu 10. září vystoupí v Líbeznicích na tamní Slavnosti a v úterý 13. září na pražském Střeleckém ostrově. V obou případech se svojí kapelou ETC..., na Střeleckém ostrově budou spoluúčinkovat Radim Hladík a skupina Blue Effect.

Film Nechte zpívat Mišíka by podle režisérky měl být klasickým příběhem o rebelovi a rockerovi, který je srozumitelný a čitelný pro všechny generace. Bude to snímek naléhavý, tak jak Mišík zpívá, napínavý, jak budeme hledat, vtipný jak to u muzikantů bývá a poetický, jak se bude hrát, slibuje Jitka Němcová.

K natočení a dokončení filmu není podle Jitky Němcové mnoho času. Všechno by se mělo stihnout k Mišíkovým kulatým narozeninám: „Premiéru plánujeme na 8. března, kdy má Vladimír Mišík narozeniny, a to jednak ho uvede kino Oko, a pak ho bude také vysílat Česká televize.“ Hudebníkovo téma je o hledání: „lidí, věcí, hudby, poezie a v neposlední řadě amerického otce, hledání událostí, které prošly jeho životem, jestli se naplnil osud člověka, který je obdařen talentem a nadáním, a jestli svůj talent nerozmělnil ani nepromrhal," uvedla Jitka Němcová, se kterou Mišík spolupracoval na scénáři.

Spustit audio