Sedmdesát let staré záběry jsou základem filmu aspirujícího na Oscara

3. říjen 2014

Prestižní cenu amerických akademiků získala už řada polských filmařů. Zatím však žádný z Oscarů nebyl za nejlepší film. Letošní úspěch v nominacích však právě tuto šanci zvyšuje. V sekci nejlepší neanglický film je už navrženo velmi úspěšné drama Ida, navíc Polsko vstoupilo i do soutěže dokumentárních filmů – se snímkem Varšavské povstání.

Snímek Varšavské povstání je jedinečný už tím, že všechny záběry jsou 70 let staré. Pocházejí z roku 1944, z doby, kdy se Poláci vzbouřili proti německé okupaci. Film o délce 85 minut byl sestříhán z celkem šesti hodin černo-bílých, němých záznamů. Jednalo se o krátké filmy, které náhodně zaznamenávaly život Varšavy během povstání.

Dokument se z nich po dva roky sestavoval tak, že filmaři nejdříve lidi a události na záznamech identifikovali. Pak byl z jednotlivých úseků sestříhán film, kde vše na sebe navazuje a vypráví jeden velký příběh. Následně se snímek koloroval a podle obrazu k němu byly dopsány dialogy. Je to až neuvěřitelné, výsledek vypadal jako film, který se nedávno natočil v Hollywoodu se spoustou nákladných triků. Přitom vše na plátně je krutá realita.

03219930.jpeg

Záběry staré přesně 70 let byly v Polsku při letošní premiéře uvedeny jako příběh dvou kameramanů. Sice nejsou na plátně vidět, ale vše zaznamenávají a komentují. Poláci však v boji o Oscara představí mezinárodní verzi. Té se ujal jeden z nejlepších režisérů dramat, kterým se Polsko může pochlubit - Władysław Pasikowski. Mluví za něj úspěšné filmy jako Psi, Kroll anebo Jack Strong. V jeho verzi Varšavského povstání se podle polských médií objeví třetí postava - Američan, kterému oba kameramani události vyprávějí.

Dialogy skutečných aktérů, které polští recenzenti považovali za nejslabší místo snímku, budou jen s titulky. Záběry zůstanou stejné, jen se změní vyprávění. A v případě režiséra Pasikowského se dá očekávat, že to bude velmi silný příběh.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio