Slavný režisér Andrzej Wajda na Febiofest nepřijede, přesto získá cenu

20. březen 2014

Febiofest načíná třetí desetiletí. Je tu další ročník, který nabídne řadu zajímavých hostů a filmů. Většina projekcí jeho pražské části se uskuteční tradičně na Andělu.

Festival chce letos „ukázat něco velkého a hned“ a silně reflektuje současné dění, zejména na Ukrajině. Zahajovací večer bude patřit filmům mladých ukrajinských studentů. Někteří z nich přijedou i do Prahy a bude to pro ně prý vůbec první cesta do zahraničí.

Producenti Febiofestu oslovili také partnery z ostatních zemí, aby zdarma poskytli filmy ukrajinským festivalům, které teď chystají svůj program.

I letos bude na Febiofestu v soutěži Nová Evropa rozhodovat 33členná porota vybraná ze zájemců z řad veřejnosti. Jejím čestným předsedou je malíř, kreslíř a kostýmní výtvarník Teodor Pištěk.

V rámci Febiofestu budou uděleny tři ceny Kristián za přínos světové kinematigrafii. Jednu z nich dostane polský režisér Andrzej Wajda. Cenu za nějna zahájení festivalu přijede převzít hlavní herec jeho filmů Robert Więckiewicz.

Kristiána si odveze taky ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé, hvězda filmů Jima Jarmusche.

Pražská část festivalu potrvá do 28. března, pak se festival přesune do regionů a na Slovensko.

autoři: Tomáš Pilát , Helena Petáková
Spustit audio