Snímky domácí produkce vidělo sedm milionů Poláků

2. leden 2015

Polská kinematografie má za sebou další velmi úspěšný rok. Již několik let za sebou polské filmy slaví úspěchy ve světě i doma a loňský rok jen potvrdil, že nešlo o žádnou náhodu. Přitom filmů, které sklidily nadšené ohlasy kritiků i porotců, je dlouhá řada.

Jak poznamenal týdeník Polityka, žádné z kulturních odvětví dnes není v Polsku tak úspěšné, jako právě film. Nutno dodat, že polské snímky v kinech u našich severních sousedů v návštěvnosti porážejí i takzvané hollywoodské trháky. Podle statistik zašlo loni na domácí produkci do kina sedm milionů Poláků. A měli z čeho vybírat - točí se filmy životopisné, krimi, válečné i historické.

Lákavé biografieJako příklad lze zmínit film Bohové od režiséra Łukasze Palkowského, který zaznamenává příběh předního polského kardiochirurga Zbigniewa Religy. Během pouhých deseti dnů ho vidělo v kinech více než 700 tisíc Poláků. Ocenili ho i kritici a porotci na festivalu v Gdyni, kde získal hlavní cenu. Akční thriller Jack Strong režiséra Władysława Pasikowkého přitáhl do kin dokonce přes milion Poláků. I přesto, že jsou rozděleni v názoru, zda jeho hlavní postava a jeden z nejvýznamnějších špionů studené války Ryszard Kukliński byl zrádce nebo hrdina.

03067075.jpeg

Alkohol, romantika, povstáníMezi další úspěšné snímky loňského roku lze vyjmenovat třeba U strážnýho anděla o závislosti na alkoholu anebo Město 44, romantický příběh, který se odehrává na pozadí Varšavského povstání. Ten byl doslova kasovním trhákem - do kin na něj zašlo přes milion a půl lidí. Ostatně právě loňské výročí této tragické události vedlo Poláky k natočení naprosto jedinečného snímku s názvem Varšavské povstání. Jde totiž o příběh vytvořený na základě střihu, kolorování a nadabování archivních záběrů. Tím se Poláci loni bezesporu zapsali do dějin světové kinematografie.

03219930.jpeg

Naděje na OscaraNejvíce nadějí se však nyní u našich severních sousedů upírá k filmu Ida. Černobílé poetické drama sklízí už řadu měsíců ocenění nejen v Polsku, ale i za hranicemi. Příběh o osiřelé novicce Idě, která se před složením slibu dovídá, že je židovka, britský deník The Guardian označil za 8. nejlepší snímek roku 2014. Zvítězil na Evropských filmových cenách a koncem roku v Los Angeles navíc získal ocenění kritiků za nejlepší zahraniční snímek roku. A úspěch filmu za oceánem posílil naděje Poláků, že Ida jim přinese příští rok Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Právě tohle ocenění totiž polským - jinak velmi úspěšným - filmařům ještě chybí.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio