Steffi Kühnert exceluje ve filmu Žena, která si troufá

17. prosinec 2013

Je nutné si v druhé polovině života ještě něco dokazovat? Režisér nového německého snímku Marc Rensing je o tom přesvědčen. Slabší místa scénáře vyváží skvělý herecký výkon představitelky hlavní role.

Beata (Steffi Kühnert) právě oslavila padesátiny. Patří k těm typům matek, které se o všechno a všechny starají a na sebe nemají čas. Bezbřehé sebeobětování. Žije v jedné domácnosti se synem a jeho těhotnou přítelkyní a s dcerou, věčnou studentkou a jejím dítětem. K tomu přistupují kamarádky s jejich problémy, které také vyžadují pozornost a empatii. Při této konstelaci a Beatině sebeobětovacím zaměření je jasné, že ji nezbyde ani minuta soukromí.

Je paradoxní, že ji právě nemoc pohne k nečekaným rozhodnutím, řekněme sportovního charakteru. Diagnóza rakoviny ji přiměje konečně přemýšlet nad životem, který už je z větší části prožitý. Uvažuje o sobě, o promarněných příležitostech a nedosažených cílech. Kdysi v NDR byla velmi dobrá plavkyně, těsně před olympiádou musela slibnou kariéru ukončit kvůli dítěti. Rozhodne se teď – po třiceti letech – uskutečnit svůj dávný sen – přeplavat Lamanšský průliv.

Začne trénovat. Běhá a polehává ve vaně s kostkami ledu a samozřejmě plave a plave. Poměrně slabým a velmi nevěrohodným místem scénáře je: Beata o své diagnóze nikomu neřekne. Není tedy divu, že její okolí na její náhlou sportovní aktivitu reaguje různorodě. Nikdo nechce chápat, že najednou dělá něco pro sebe. A navíc v jejím věku! Pro dceru a syna je Beatin plán pouhým egotripem. Samozřejmě hlavně proto, že zanedbává své dosavadní činnosti, které se staly samozřejmostí – totiž – starat se o druhé. Jediný, kdo ji v jejím rozhodnutí podporuje, je přítelkyně Henni.

Ani jsem se nezmínila o tom, že Beata pracuje v prádelně. Tam už vlastně začíná každodenní trénink. Uplavat 33 kilometrů je přesto obdivuhodný výkon. Beata trénuje, aby zapomněla na svou diagnózu a uskutečnila svůj dávný sen. Ke konci filmu se objeví náhlé a překvapivé dějové zvraty, nikoliv ovšem pro zkušeného diváka, který je už dávno netrpělivě vyhlížel.

Závěrem: Celý snímek stojí a padá s hereckým výkonem výtečné Steffi Kühnert. Její projev je civilní a samozřejmý. V kontextu slabých hereckých výkonů jejích spoluhráčů o to víc.

Režisér Marc Rensing debutoval v roce 2010 na Filmových dnech v Hofu snímkem Parkur. Žena, která si troufá je jeho druhým celovečerním filmem.

autoři: Eva Novak , Helena Petáková
Spustit audio