Sůl země je Wendersův filmový portrét brazilského fotografa Sebastiãa Salgada

13. listopad 2014

Režisér Wim Wenders často točí dokumentární filmy o umělcích. Nyní přichází do německých kin film Sůl země - portrét slavného brazilského fotografa Sebastiãa Salgada.

Sebastião Salgado patří k těm umělcům, jejichž dílo je známější než jejich jméno. Poprvé jsem viděla jeho černo-bílý snímek ve velkém formátu v jedné frankfurtské galerii. Jednalo se o jeden z mnoha, které pořídil v dole na zlato v Serra Pelada. Nepřeberné množství lidských těl, ověšených pytli a vybavených nástroji, která jako mravenci šplhají po žebřících zavěšených na skalnatých stěnách. Snímek působí dramaticky až biblicky, kontrastní černo-bílá mu dodává na důstojnosti. Zobrazené téma se stává abstraktním. Z dálky je estetickým zážitkem, zblízka téměř šokem. Kdo jednou Salgadovy snímky viděl, jistě na ně nezapomene.

Emigrant, obchodník s kávou, fotografFotografické dílo dnes sedmdesátiletého Salgada je vrcholně empatické. Salgado studoval ekonomii v Sao Paulu a v roce 1969 - v době vojenské diktatury - emigroval do Paříže. Nejprve pracoval jako zástupce firmy, která obchodovala s kávou a pro Světovou banku. Na cestách začal fotografovat a koncem sedmdesátých let ho přijala slavná agetura Magnum Photos. Salgado cestoval týdny a měsíce po Africe, Brazílii a Evropě a fotografoval hladomor, genocidy, hořící naftová pole a již zmíněné doly na zlato.

03250023.jpeg

V dokumentu hovoří umělec i jeho synWim Wenders požádal o spolupráci na tomto filmu - samozřejmě kromě mistra samého - také jeho syna Juliana Ribeira, který s ním film režíroval a psal scénář. Snímek lze rozdělit do tří rovin: v jedné vypráví Wenders o tom, jak Salgada poznal - nejprve jeho dílo a teprve poté osobnost. Salgadův syn doplňuje biografické detaily. Přes polovinu filmu tvoří komentář Sebastiãa Salgada k jeho fotografiím. Je s podivem, na jaké detaily si pamatuje a mnohdy to jsou podrobnosti jen těžce snesitelné. Film představuje chronologicky Salgadovy dlouhodobé fotografické projekty Workers, Migration a Sahel. O Salgadově fotografické technice se z filmu bohužel nedozvíme téměř nic.

Salgadův aktuální fotografický projekt Genesis, na kterém pracuje se svým synem, je oproti jeho předešlým jistě ulehčením - pořizuje snímky míst na zemi, které ještě nejsou negativně poznamenané zásahem lidských rukou.

Ve snímku Sůl země se Wenders důstojně zhostil nelehkého úkolu převést fotografie na plátno. Velký podíl na tom má - kromě filmové techniky - hlasový doprovod charismatického Sebastiãa Salgada.


Salz der Erde. Deutschland/Brazílie/Francie 2014. Režie: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado. 110 minut.

autor: Eva Novak
Spustit audio