Surrealistický horor, sestříhané drama či komediální filmy „na krátko“

15. leden 2015

Zapomenuté filmy Petera Sellerse, nejlepší krátké filmy za uplynulé půlstoletí v sekci České nebe či mezinárodní soutěž se 16 filmy ze 14 zemí nabídne Festival krátkých filmů. Jeho jubilejní 10. ročník začíná v Praze 15. ledna. Na pražské projekce si můžete zajít do kina Světozor, v pátek pak vyjede do šesti dalších měst.

Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed díky novým režisérským talentům. Devět sekcí zahrnuje například výběr čtrnácti filmů Prague Short Revisited, které patří k tomu nejoblíbenějšímu, co kdy festival promítal. Vidět můžete třeba fiktivní dokument o účinku kolotočů na lidský mozek Projekt centrifugace mozku, „dvojnickou“ komedii s Bobem Geldofem Já jsem Bob nebo oscarový rozverný muzikál o lásce mezi Izraelcem a Palestinkou West Bank Story. Perličkou, nejen vizuální, je sekce Homage to Homeboy, která nabízí jedinečnou možnost setkání s kapelou Beastie Boys.

Podmínky pro krátký film jsou dobréŘeditelka festivalu Radka Weiserová hodnotí možnosti zlepšování kvality, a díky finanční podpoře i kvantity, krátkých filmů velmi pozitivně: „Podmínky jsou teď nepoměrně lepší, takže je jistě dobré, pokud se někdo z renomovaných tvůrců dlouhých filmů natočit v ´mezičase´ také film krátký.“

03293228.jpeg

Nejlepší krátké české filmy za uplynulé půlstoletí připomene sekce České nebe, v níž se představí Jan Němec, Jan Švankmajer, Jan Svěrák, Michaela Pavlátová, Tomáš Vorel, Ivan Zachariáš, Martin Krejčí a Jakub Kouřil. Diváci si tak znovu připomenou například Němcovo mrazivé Sousto, „bollywoodský“ zábavný muzikál Ivana Zachariáše s názvem Mulit či metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu ve Švankmajerově režii. Nová česká krev poté rozproudí sekci České filmy. Nejmladším tvůrcem historie festivalu je čtrnáctiletý školák Jan-Karel Pavlík, jehož surrealistický krátký film Vycpaná duše si přivezl cenu za Nejlepší cizojazyčný horor z Mezinárodního studentského filmového festivalu v Hollywoodu.

Spustit audio