Tři sta filmů z celého světa rozzáří plátna Viennale

21. říjen 2014

52. ročník mezinárodního filmového festivalu Viennale nabídne v rakouské metropoli od 23. října do 6. listopadu 300 filmů z celosvětové produkce, včetně rakouské.

Letošní ročník festivalu bude oslavou filmu v pravém slova smyslu s mottem „The keeper of the flame“. Festival chce pomyslné filmové světlo z kin předávat dál, připomenout filmy minulé a udržovat kina pro filmy, co na své diváky teprve čekají.

Mezi třemi stovkami titulů najdou diváci snímky dokumentární, celovečerní, experimentální i animované. Speciální sekcí na festivalu bude retrospektiva slavných snímků amerického režiséra Johna Forda, jediného držitele 4 filmových Oscarů za režii. Festival zařadil do programu pět desítek jeho filmů, některé nově v digitální kvalitě. Fordově tvorbě se u příležitosti festivalové retrospektivy věnuje v listopadu i Rakouské filmové muzeum.

Jedna filmová sekce bude věnována novým snímkům z německy mluvících zemí. V jejím rámci se představí i rakouská kinematografie prostřednictvím dvou desítek titulů. Z nich je nejvíce očekáván nový provokativní dokument režiséra Ulricha Seidla nazvaný Ve sklepě.

Vedle řady rakouských hereček a herců i filmařů má do Vídně zamířeno americko-dánský herec Viggo Mortensen, který si v roce 2011 zahrál Sigmunda Freuda. Přiletí také hvězdná francouzská divadelní a filmová herečka Juliette Binoche.

autor: Martin Krafl
Spustit audio