Udělal jsem to proto, abyste to nemuseli dělat vy – říká o svém dokumentu Peter Liechti

5. prosinec 2013

Švýcarský dokumentarista Peter Liechti natočil film o svých rodičích. „Udělal jsem to proto, abyste to nemuseli dělat vy,", říká na vysvětlenou. Dokumentární film Tátova zahrada reflektuje Eva Novak.

„Před několika lety jsem potkal otce na ulici. Dlouho jsme se neviděli a nebyli jsme schopni se obejmout. Proč jsme se oba cítili jako přistižení při něčem nepatřičném? Tehdy jsem se rozhodl natočit o rodičích film,“ vysvětluje Liechti. Situace, v které se mnohý z nás jistě už ocitl, byla podnětem ke zdařilému dokumentu, který poukazuje originálním způsobem na generační rozdíly.

Režisérovým rodičům táhne na devadesátku. Jsou spolu přes šedesát let a vůbec se k sobě nehodí. Matka to komentuje: „Nehodíme se k sobě fyzicky, ale vlastně ani duševně“. Otec má o manželství extrémně předpotopní představy. Dodnes se nesmířil s tím, že si jeho žena založila vlastní bankovní konto. „Vždy se o všem radíme a pak uděláme to, co já uznám za vhodné.“ Tak jejich spolužití funguje.

Kamera sleduje pohyb rodičů při nákupu i žehlení. Nuda? Naopak!

03018941.jpeg

Aby Liechti vůbec mohl strávit to, co rodiče říkají, uchýlil se k výtečnému triku: Vždy, když se situace vyhrocuje a stává se nesnesitelnou, vymění rodiče za loutky dvou zajíců - otec v perfektně nažehlené košili, matka v zástěře. Jejich hlasy jsou synchronizovány a na rozdíl od reálných rodičů, kteří mluví švýcarskou němčinou, konverzuje zaječí pár dokonale spisovně. Při těchto scénách se měšťáčtí a introvertní rodiče otevřou a mluví bez zábran o lecčems z minulosti i přítomnosti. Hovoří o problémech, které mají spolu i se svým - v jejich očích - rebelantským synem.

Kamera je doprovází při běžných denních činnostech – otce například k holiči, který mu holí vlasy na krku nebo při práci na zahradě. Matku sleduje při žehlení a při nákupu v supermarketu, kde musí překonávat na její věk obrovské vzdálenosti. Řekli byste nuda – naopak. Liechti promění i tyto všednosti v zážitky – červené listí keře na zahradě vypadá jakoby hořelo, žehlička vyplivující oblaky páry působí hrozivě. A to vše den za dnem, dlouhých šedesát let, říkáte si.

Nevšední film o všedním životě

Nejpůsobivější scéna filmu je, když otec vypráví o době své vojenské služby. Měl uniformu a zbraň a dával pozor, aby přes hranice do Švýcarska neutíkali Němci. Na otázku syna, zda něco věděl o koncentrácích, krátce přitaká a vypráví hrdě dál o úžasných přednostech uniformy..

Peter Liechti natočil nevšední film o všedním životě a při té příležitosti poprvé, jak tvrdí, svým rodičům soustředěně naslouchal.

Vaters Garten - Die Liebe meiner Eltern, Švýcarsko 2013 - Režie, scénář, kamera: Peter Liechti. Střih: Tania Stöckli. 93 minut.

autoři: Eva Novak , Karel Kratochvíl
Spustit audio