V Polsku zahájili letní sezónu filmových festivalů stylově

11. červenec 2014

Ve varšavské galerii Kordegarda byla otevřena výstava Nové Horizonty mistrů. Je na ní možné vidět černobílé fotografie světových filmařů, kteří v minulosti navštívili mezinárodní filmový festival ve Wrocławi. Expozice potrvá až do 29. července.

Jde de facto o černobílou kroniku pořízenou v originálním stylu. Jsou v ní zaznamenáni všichni významní filmoví tvůrci, kteří od roku 2009 navštívili nejvýznamnější mezinárodní filmový festival, jakým se Polsko může pyšnit. Snímky vznikaly nejen ve wrocławském hotelu Monopol, ale i v samotném městě. Ve varšavské galerii Kordegarda je tak možné vidět například portréty amerického režiséra Terryho Gilliama, jeho jihokorejského kolegy Kim Ki-duka, anebo britského tvůrce Petera Greenawaye.

Čtrnáctý ročník ve WrocławiSamotný festival Nové Horizonty odstartuje v jihopolské 24. července a potrvá do 3. srpna. Na letošním 14. ročníku se filmoví fanoušci mohou těšit nejen na premiéry, ale i na snímky, které získaly ocenění na malých či naopak významných mezinárodních festivalech. Vedle jiných to bude třeba snímek Historie mojí smrti od španělského režiséra Alberta Serry, Kim Ki-dukův kontroverzní Moebius anebo nejnovější filmy z francouzské kinematografie, například komedie Francouzský ministr od Bertranda Taverniera. Samozřejmě nebudou chybět ani retrospektivy. Tentokrát budou věnovány britskému režisérovi a herci Kenu Russellovi a avantgardní tvůrčí dvojici Girardet a Müller.

Čtvrtý ročník v PoznaniDalší zajímavá kulturní událost je pak plánována na druhou polovinu prázdnin. Od 8. do 14. srpna se v Poznani koná už čtvrtý ročník Mezinárodního filmového a hudebního festivalu Transatlantyk. Jeho hostem bude vedle řady jiných Michael Price, uznávaný britský hudební skladatel. Retrospektiva bude věnována legendě Charlie Chaplinovi. A představeny budou především filmové novinky, které se zpravidla nedostanou do distribuce. Avšak na programu je i vítězný dokument z loňského filmového festivalu v Benátkách, anebo snímek Schiller a jeho sestry, uvedený na letošním Berlinale. Zárukou, že Transatlantyk nezklame, je jméno jeho zakladatele - významného skladatele Jana Kaczmarka, který mimo jiné získal Oscara za hudbu ke snímku Hledání Země - Nezemě.

autoři: Milena M. Marešová , Dagmar Langová
Spustit audio