Zaniklá kina v Čechách: Prachatice

5. srpen 2014

V rámci letního seriálu věnovaného zaniklým kinům se vypravíme do Prachatic. V unikátních renesančních prostorech bylo kino zřízeno v šedesátých letech minulého století. Přesně o třicet let později, v roce 1996, ho město bez náhrady uzavřelo.

Podzemí prachatického náměstí skrývá kromě několikapatrových sklepení i opuštěné kino. Jihočeské okresní město ho vybudovalo v šedesátých letech v suterénu dvou propojených renesančních domů. V devadesátých letech ale plyšové sedačky obsadily namísto návštěvníků balíky s levným textilem. Město kino pronajalo a z něj se stal sklad a obchod. Posledních dvacet let se tak v Prachaticích promítá s kolísavou kvalitou v náhradních prostorách.

Stavbu povolil Petr z RožmberkaRenesanční měšťanský dům č.p. 41 se nachází na východní straně Velkého náměstí. Je součástí rozlehlého domovního bloku vestavěného po polovině 15. století do východní části tehdejšího náměstí. Zřízení nového domovního bloku povolil Petr z Rožmberka roku 1539. Tento blok, nyní ohraničený Velkým a Kostelním náměstím a ulicemi Křišťanova a Poštovní, zásadně zmenšil původní rozlehlé Velké náměstí. V něm obsažené domy zřejmě patří k nejstarším dochovaným zděným budovám ve městě.

03179727.jpeg

Kino v renesančním doměV 16. a 17. století dům vlastnil přední patricijský rod Rumpálů, např. do roku 1588 jej držel zámožný obchodník se solí Šebestián Rumpál. Ve vlastnictví tohoto rodu dům zůstal do roku 1671. Následně přešel do vlastnictví města, které zde zřídilo městský pivovar a později sladovnu. V letech 1851-1916 dům vlastnilo právovárečné měšťanstvo. Ve druhé polovině 20. století byl dům užíván jako kino. V současné době v domě převažuje obchodní využití, v rámci kterého byla zřízena průchozí pasáž z Velkého náměstí do Křišťanovy ulice.

autoři: Milena M. Marešová , zvl
Spustit audio