Zpověď zapomenutého oživuje nezapomenutelnou hudbu Josefa Myslivečka

2. duben 2015

Celovečerní dokument nazvaný Zpověď zapomenutého přináší nová fakta ze života českého hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Natočil ho režisér Petr Václav a jeho páteří jsou zkoušky souboru Collegium 1704 na provedení Myslivečkovy opery Olimpiade v roce 2013 v nastudování přední evropské režisérky Ursel Hermannové, pod vedením dirigenta Václava Lukse. Film provázejí monology Josefa Myslivečka v podání Karla Rodena.

Jak přiznává režisér Petr Václav, dokumentární film vznikl během dlouholetých příprav na film hraný, věnovaný stejné osobnosti. Tehdy sbíral materiál, pozoroval zkoušky orchestru zabývajícího se Myslivečkovými skladbami. „Není to ale ´vedlejší produktˇ,“ upozorňuje Petr Václav, „je to film, který jsem natočil ´na cestě´k hranému filmu provedenému v kostýmech a za svitu svíček.“

Tři roky v 18. stoletíDlouhou dobu se režisér probíral texty z 18. století, studoval osobnost geniálního hudebního skladatele, ale také reálie i ostatní hudbu jeho doby. Podnětným setkáním už v aktuálním čase byl kontakt s Václavem Luksem a jeho souborem Collegium 1704. „Při samotném natáčení jsem se snažil být spíš ´neviditelný´, co nejméně rušit a jen potichu snímat to, co se dělo kolem,“ přibližuje atmosféru natáčení Petr Václav.

Natáčení a střih filmu zabralo autorovi více než dva roky. Jako kameramana pražských scénických a orchestrálních zkoušek si režisér přizval známého dokumentaristu Miroslava Janka, držitele Českého lva za film Občan Havel a dokument Olga. Senzitivní záběry z Itálie natočil Petr Václav vesměs ruční kamerou. Nesnaží se ale rekonstruovat dávno změněný charakter míst, hledá jen odlesk světa, v němž se Mysliveček pohyboval, vzpomínku na osmnácté století.

Spustit audio