1. srpna 2012

1. srpen 2012

Vladimír Mišík & ETC: Ztracený podzimIvan Hlas Trio: Láska jako oliva

Oblíbený letní festival Prázdniny v Telči letos oslavuje 30 let svého trvání. Za tu dobu se proměnil v multižánrový festival, na kterém účinkují skupiny napříč žánry, hraje se na něm divadlo pro malé i velké, pořádají se rozličné tvůrčí dílny, happeningy atd. Například na scéně zvané „Restaurant na konci vesmíru“ dnes večer vystoupí Ivan Hlas Trio a Vladimír Mišík s ETC... A právě oni budou se svou hudbou provázet i dnešní Mozaiku. S úvodní písničkou „Když jsem se naposled topil“ přichází Ivan Hlas Trio.

Když jsem se naposled topil (Ivan Hlas)

Ivan Hlas na hudební scénu vstoupil s kapelou The Mice ve 14 letech, zpíval s ní své první písničky a zvolna vplouval do haunspalského hudebního varu sedmdesátých let. Tehdy se v tamějších končinách hrály dylanovky, dařilo se městskému blues i reggae a Ivan Hlas to vše vstřebával do svého osobitého hudebního stylu. Prošel kapelami Žízeň, Yo Yo Band a Žlutý pes, založil kapelu Navi Papaya a po ní skupinu Nahlas, se kterou zaznamenal první výraznější úspěch.

Na Vokalíze obdržel od Českého hudebního fondu prestižní cenu a krátce na to natočil první desku. Vyšla v roce 1986 a jmenovala se Ivan Hlas & Nahlas. K tomuto albu postupně přibývaly další opusy, které Ivan Hlas natáčel s různými formacemi. Dnes jich má na svém kontě už 15. Z posledního alba, nazvaného Láska jako oliva teď vybíráme písničku „V náručí dejvický noci“.

V náručí dejvický noci (Ivan Hlas)

Než Ivan Hlas trio zahraje „Kuře z umělý líhně“ dodejme, že vedle Ivana Hlase v triu působí kytarista a zpěvák Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav „Olin“ Nejezchleba, který dnes večer na festivalu Prázdniny v Telči vystoupí i s ETC..., skupinou Vladimíra Mišíka.

Kuře z umělý líhně (Ivan Hlas)

Vladimír Mišík během své téměř půlstoleté kariéry ukázal, že své písničkářské skvosty umí nenapodobitelně zazpívat, navíc znamenitě zhudebňuje poesii Josefa Kainara, Ivana Wernische, Františka Gellnera, Pavla Šruta, Jiřího Dědečka a dalších. Zkrátka,Vladimír Mišík svým vytříbeným vkusem nakazil už nejednu generaci. Nyní vám v jeho podání a ETC... nabídneme zhudebněnou báseň Josefa Kainara „Ta láska“.

Ta láska (Vl. Mišík / Josef Kainar)

„Páteční cajun“, tak se jmenuje další píseň, kterou vybíráme z Mišíkova alba Ztracený podzim.

Páteční cajun (Jiří Veselý / Vl. Mišík)

S nebem to mám dobrý (Vl. Mišík, Pavel Skála/ Jiří Dědeček)

Vladimír Mišík se rozloučí vlastní písničkou „Smůlu mám“ a my jen připomínáme, že dnes večer bude s ETC koncertovat na festivalu Prázdniny v Telči. Před jejich vystoupením se návštěvníci mohou těšit ještě na koncert tria Ivana Hlase.

Smůlu mám (Vl. Mišík / Vl. Mišík)

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio