Festival Khamoro 25. – 31. 5. 2014

21. květen 2014

Dnešní Mozaika je věnovaná milovníkům romské kultury. Poslední květnový týden se Praha již tradičně otevře Světovému romskému festivalu Khamoro. Letošní šestnáctý ročník sebou přináší řadu novinek.

Organizátoři „Slovo 21“ a „Saga Production“ rozmístili doprovodný festivalový program takřka po celé Praze. Festival otevře již tuto neděli 25. května velká Khamoro párty na Vltavě. Pondělní a úterní večer budou patřit již tradičně gypsy jazzu.

V Jazz Docku se představí italská formace Dario Pinelli & Binario Swing a francouzský „John Intrator Quartet“ se sólistou Sebastienem Felixem. Na středeční večer Vás zveme do „Divadla Bez zábradlí“, kde vystoupí ukrajinsko-francouzský tanečník Pétia Iourtchenko se svým souborem „Romano atmo“ s tanečně-divadelním představením „Vzpomínky Starého Cigána“. Čtvrteční i páteční koncerty v ROXY jsou i letos věnovány přehlídce tradiční romské hudby z různých koutů světa.

Českou republiku bude reprezentovat Cimbálová muzika Ivana Gašpara Hriska, dále vystoupí maďarská olašská kapela „Vojasa“, srbští „KaL“, Puerto Flamenco ze Španělska a nebudou chybět ani balkánské dechovky – „Fanfara Transilvania“ a fúzující „Svarta Safirer“.

Doprovodný program Světového romského festivalu Khamoro je více než bohatý. Můžeme se těšit na komponovaný večer „Divadla utlačovaných“ pod názvem „Modrá je dobrá“ a „Americký sen“, jehož cílem je poukázat na ožehavá témata a pokusit se naznačit cestu k sociální komunikaci a pozitivní změně.

Novinkou jsou i tři setkání: „O minulosti a současnosti trochu jinak“ – vyprávění starých Romů, jejichž protagonisty budou Andrej Giňa, Ladislav Goral a Olga Fečová. V Muzeu Kampa bude v úterý 27. května slavnostně zahájena výstava skleněných obrazů Rudolfa Dzurka „Století pohrom – století zázraků“, o den později zavzpomínáme na romského básníka a spisovatele Emila Cinu v pořadu „Duhový most do nebe“.

Návštěvníky festivalu čeká výstava „Minuta poté“ srbského fotografa Srdjana Stojanoviće, živá instalace významného romského umělce Zorana Tairoviće „Khamoro obscuro“, taneční workshopy street dance, odborný seminář o kvalitním vzdělávání romských dětí a již tradičně bude probíhat také mezinárodní letní škola – tentokrát na téma „Hudba Romů“.

Letošní program nezapomíná ani na děti. Bude jim patřit celé páteční odpoledne. Dětské Khamororo (přidané ro – je zdrobňující – „Sluníčko“) začne 30. května již v 15 hodin na zahradě Habrovka.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio