14. prosince 2011

13. prosinec 2011

Doubravánek: Konec unylých dnů

Před deseti lety si Marek Doubrava pozval k sobě domů 8 kamarádů, studentů z pražského Gymnázia Arabská, aby s nimi zkusil sborovou úpravu lidové písničky k jednomu cvičení na konzervatoř. Všem zúčastněným se tento hudební experiment zalíbil a tak se rozhodli, že budou pokračovat a nazvali se podle strůjce setkání „Doubravánek“. Původní sestava se během let rozrostla do dvacetičlenného ansámblu, který tvoří lidé různých profesí (novináři, učitelé, překladatelé) je mezi nimi i jeden symfonik. „Doubravánek“ jim přináší příjemný relax a vybočení ze všednosti. Podobně přistupují i k výběru hudby, kterou proměňují a vytvářejí dle obrazu svého. Doubravánek rád zpívá lidovky z Česka, Finska, Makedonie, Maďarska, Portugalska, jidiš i nápadité vlastní písničky a neotřelé popové cover verze. No a protože hudbě prospívá, když se šíří, a na Vltavě zvlášť, uděláme probírku čerstvým albem tohoto nevšedního vokálního sdružení. Doubravánek to album nazval Konec unylých dnů a autorem úvodní písničky „Božská Ema“ je Marek Doubrava.

1. Božská Ema (M. Doubrava/M. Doubrava)

2. Java jive (M. Drake/B. Oakland)

Mozaikou vás provází soubor Doubravánek. Jeho druhé album „Konec unylých dnů“ se nahrávalo loni v květnu na chodbě gymnázia Na Pražačce a ve studiu Jámor, kde bylo rovněž Ondřejem Ježkem smícháno. Doubravánek doprovázeli hostující muzikanti: Ondřej Ježek na kytaru, Martin Kroupa na violu, Vlado Mičenko na kontrabas a baskytaru, Markův souputník ze skupiny Hm...Filip Nebřenský hrál na flétny a tubu, Tomáš Rejholec na bicí a Petra Reksoprodjo na violoncello. Tuto sestavu ještě doplnili stálí členové Doubravánku - Ester Žantovská na housle, Kateřina Kovárníková na flétnu, Petr Holub na perkuse a sbormistr, skladatel a textař Marek Doubrava na piáno a na kytaru. Nyní vám Doubravánek zazpívá a zahraje osobitou adaptaci slovenské písničky „Maturantky“ z pera Petera Lipy a Rudolfa Rusiňáka.

3. Maturantky (P. Lipa/R. Rusiňák)

V podání ansámblu Doubravánek vás nyní čeká song skupiny Renegades „My Heart Must Do The Crying“ a sólo v ní zazpívá Karel Dám.

4. My Heart Must Do The Crying (The Renegades)

5. Kto ulega (makedonská lidová / V. Šrámek / M. Doubrava/studenti DAMU a lidé z Polska)

Následující „Cílkova píseň“ je dílem Marka Doubravy a Františka Skály.

6. Cílkova píseň (M. Doubrava / F. Skála, jr.)

Doubravánek v předvánočním shonu pamatoval i na své příznivce a přichystal dva vánoční koncerty. První se uskuteční v sobotu 17. prosince v pražském Divadle Na Prádle a druhý, odpolední, bude v neděli 18. prosince v tvůrčí kavárně Vypálené koťátko. Závěrem si v podání souboru Doubravánek a jeho přátel poslechněte „Overturu“, což je poslední ochutnávka z alba „Konec unylých dnů“.

7. Overtura

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio