6. srpna 2012

19. duben 2012

Yann-Fañch Kemener – Aldo Ripoche: An Dorn

V tomto týdnu pořádá krátké turné napříč naší republikou Yann-Fañch Kemener, jeden z nejrespektovanějších bretonských zpěváků, mimo jiné také folklorista, sběratel, vypravěč a aktivista za jazyková práva Bretonců. Vystupuje sólově i v nejrůznějších hudebních formacích. Neuzavírá se ani před hudebním experimentem. Od roku 2000 spolupracuje s violoncellistou a hráčem na violu da gambu Aldo Ripochem.

Kontrapunktický dialog lidského hlasu a barokního violloncella si v minulých dnech mohli vychutnat návštěvníci brněnských koncertů. Duo Yann-Fañch Kemener – Aldo Ripoche ve čtvrtek 19. dubna vystoupí v pražském klubu Jazz Time a v pátek 20. dubna budou hrát ve studentském klubu K4, kde již v 18:30 začne Bretonský literárně-taneční večer. Po úvodním čtení z bretonského čísla měsíčníku pro světovou literaturu Plav vypukne „Fest-noz“ – pravá bretonská tancovačka.

O víkendu bude turné pokračovat dvěma workshopy – v sobotu odpoledne to bude hlasová dílna a v neděli taneční, zaměřená na interpretaci bretonských tanců. Bližší informace získáte na webu pořadatele turné Yann-Fañch Kemener – Aldo Ripoche www.rond.cz.

První písníčka, kterou v podání Yann-Fañch Kemenera a Aldo Ripoche uslyšíme, se jmenuje: „Narodil jsem se obklopen mořem“. Me 'zo ganet e kreiz ar mor

Následující taneční suita nás zavede přímo na „fest noz“ – proslulou slavnost bretonských písní a tanců.

Plinn – ton diwezhañ Profesor Aldo Ripoche vyučuje na konzervatoři v Saint Malo a současně je členem barokního souboru „Stradivaria“. Kromě toho se hudebně spolupracuje s divadelním a tanečním ansámblem a podílí se na tvorbě filmové hudby. S Yann-Fañch Kemenerem začal spolupracovat v roce 2000, kdy společně natočili album L'Heure Bleue (Modrá hodina). V Mozaice vybíráme skladby z alba An Dorn, které vydal label Buda Musique v roce 2004. Následující skladba je pobídkou: „Zpívejte, pastýřky!“

Hanter dro – kanet berjelennig

„An dorn“ v bretonštině znamená ruka. Také se tak nazývá album Yann-Fañch Kemenera a Aldo Ripocheho. V bookletu se můžeme mimo jiné dočíst:„Lidský hlas je vždy sladký, hluboký, mírně se chvějící. A ruka je nástrojem hlasu. Každé rozechvění struny doplňuje a je v jednotě s tím, co vychází z hrdla zpěváka. A my cítíme, jak nám z toho naskakuje husí kůže.“

Za album An Dorn dostali jeho bretonští protagonisté zpěvák Yann-Fañch Kemener a violoncellista a gambista Aldo Ripoche významné ocenění „Grand Prix de l'Académie Charles Cros 2005“. V jejich podání si poslechněte píseň, která dala celému albu název.

An Dorn

Yann-Fañch Kemener se od 70 let společně s neméně slavným Erikem Marchandem zapojil do hnutí za oživení typického bretonského zpěvního stylu „Kan ha diskan“ založeného na hudebním dialogu, kdy melodii přebírá jeden zpěvák od druhého. Jiným, typicky bretonským vokálním útvarem je gwerz (množné číslo Gwerziou). Jedná se o epický útvar a má baladický ráz. Gwerziou mívají monotónní melodii a velký počet slok. Tradičně se zpívaly „a cappella“ (bez doprovodu). Při interpretaci je důležitá expresivita ve výrazu a schopnost jemné ornamentace. Jedním z nejlepších současných interpretů tohoto žánru je právě Yann-Fañch Kemener. V jeho podání uslyšíte „Gwerz Zantez Henori“.

Gwerz Zantez Henori

Gres mat Pier

Naše setkání s legendární bretonskou dvojicí Yann-Fañch Kemenerem – Aldo Ripochem symbolicky uzavře píseň „Sbohem, mladý bretonský vojáčku!“

Kimiad ar zoudard yaouank TradicionályI:Yann-Fañch KemenerAldo Ripoche

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.